Hirdetés

Visszatekintő: Szörny Egyetem

|

Alighogy véget ért az iskola, már huppanhatunk is vissza a padba. Szerencse, hogy a katedráról a Pixar okít minket, miközben mellettünk régi ismerősöket köszönthetünk.

Hirdetés

10 éve mutatták be a Szörny egyetemet, ennek kapcsán frissítettük fel a cikket.

A 2001-es Szörny Rt. a Pixar Studios egyik legszerethetőbb alkotása volt, amely remekül fordította ki a gyermekek képzeletében, valamint az ágyak alatt élő szörnyek legendáját. Valahol törvényszerű volt, hogy a Verdákkal és a Merida, a bátorral hullámvölgybe kerülő stúdió az egyik legnagyobb sikeréhez nyúljon vissza, és noha annak újdonsága és némileg a bája is a múlté, a lámpás cég 2013-ben kezdett visszatalálni régi önmagához (ezt olyan csodák követték, mint az Agymanók, a Coco és A hihetetlen család 2, majd a Disney kicseszett a stúdióval, mivel több filmjét nem mutatta be a bevételek szempontjából fontos jelentőséggel bíró amerikai mozikban, hanem a streamingre száműzte, amelynek most éppen az Elemi issza meg a levét, de ez más lapra tartozik).

Hirdetés

A két jóbarát, Mike és Sully története pedig mindenképpen egy olyan közegben játszódik, amely folytatásért kiáltott, hiszen a szörnyek világa, melyet a gyerekek sikolya működtet, van annyira túlburjánzó, hogy azt ne egy filmbe sűrítsék. A Pixarnál pedig ahelyett, hogy folytatták volna a sztorit, okosan az előzmény mellett döntöttek. Elvégre hogyan lehet elsajátítani egy olyan szakmát, mely abból áll, hogy a gyerekeket kell egy életre megrémíteni? Naná, hogy az iskolában, ahol szemtanúi lehetünk, amint a túlbuzgó Mike, és a szerethető, de kényelmes nagy medve Sully kezdeti ellenszenve egy iskolai rivalizálás során hogyan formálódik barátsággá.

A film egyik legnagyobb erőssége egyben a gyengéje is: a történet. Míg az első részben azt láthattuk, ahogy a szörnyek nem éppen hétköznapi világa a feje tetejére áll egy kislány által, most "csak" egy egyszerű lúzercsapat a menők ellen sztorit kapunk szerethető, de sablonos karakterekkel, miközben a hátulgombolós generációval is megismertetik a Képszakadások és Project X-ek által képviselt fékevesztett bulik hangulatát. Ugyanakkor az eredeti epizód és annak karakterviszonyainak felvezetése (például a most háttérbe szoruló Randall és Sully közti rivalizálás) olyan profizmussal történik, hogy azt valóban tanítani kellene. Az animáció pedig - mondanom se kell - olyan szinten lenyűgöző, hogy már csak ezért kijárna egy újabb aranyszobor a pixaros fiúknak.

Így vált a Szörny Egyetem egy az eredetitől némileg elmaradt, de arra egy percig sem szégyent hozó kedves és szerethető folytatássá. Tíz év telt el a bemutatása óta, és a Pixar még nem bólintott rá a harmadik részre, de ezt egy percig sem bánjuk, így is teljesnek érződik Mike és Sully története (és itt még hallhattuk az azóta sajnos elhunyt Gesztesi Károlyt és Lippai Lászlót is - a szerk.)

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.