Hirdetés

Ajánló: a felújított Vízipók-csodapókot mindenkinek látnia kell

|

Mert vannak történetek, amiket érdemes tovább adnunk.

Hirdetés

Ha van valami, ami szerintem soha nem avulhat el, az a mese. Legyen az írott, rögtönzött, bábozott vagy rajzolt, a legkisebbek szinte olthatatlan szomjúsággal szívják magukba őket. Na, azért nem válogatás nélkül, hanem amivel tudnak azonosulni. És a Vízipók ilyen. A hétköznapi drámák és barátság, segítőkészség meséje.

Hirdetés

Mindannyiunk közös vízi világában nincsenek túldramatizált, nagy akciójelenetek, teljesen feleslegesek. Ez nem azt jelenti, hogy nincsenek konfliktusok, de azon a befogadható, és a kicsiknek is feldolgozható szinten tartja őket, mint amiket egyébként napi szinten megélnek ők is a bölcsiben, oviban. És ami ténylegesen zajlik egyébként a természetben. Csak meg lehet közelíteni egyes természetfilmes csatornák drámai hangalámondásaival és sokkoló zenéivel is, amikor megenni készülnek a kicsi lárvát, és úgyis, hogy ne kezdjen el sírni tőle a 4-5 éves.  És mindig van egy kedves, segítőkészséget előtérbe helyező, kompromisszumkereső megoldás. Egyfajta útmutatás, jó példa. Hiszen a példákból tanulnak a gyerekek. Ahogy a szülők, óvónők oldják meg a dolgokat, az a minta. És bizony, sokszor nagyon okosnak és kreatívnak lenni, hogy megtalálja a felnőtt a gyerekekkel közösen a valóban jó és helyes irányt. Ehhez nyújt nagyon nagy segítséget Vízipók, aki számomra üdítően sokdimenziós karakter, mert amikor indokolt, bosszankodik, viccesen húzza az értetlen barátja agyát, dolgozik és lazít is, félreért néha és hibázik, amit be is tud látni, de ami a legfontosabb: együtt tud érezni mindenkivel.

Számtalan ma igen divatos ideológiát rá lehetne húzni a Vízipók-csodapókra, de felesleges. Mert míg egy ma készült mesén érezni, hogy úgy ültek le a kreatívok, hogy van egy listájuk politikailag korrekt fogalmakkal, amiket ki kell pipálni, hogy ne köthessen bele senki, addig Vízipók kisujjból hozza a különlegesség értékét, a különbözőségekben rejlő szépséget, a klasszikus lovagi erényeket. Mindeközben pedig a környezeti nevelésnek egy kimagaslóan ékes példája, hiszen konkrétan biológus egyetemi docenst, dr. Kertész Györgyöt kérték fel a hetvenes években, hogy egy szakmailag is korrekt alkotást írjon meg. És ebben is mértékletes, nem szájbarágós vagy didaktikus, hanem egyszerűen csak megengedi, hogy létezzünk ebben a piciny csodavilágban, amiről egyébként nem is, vagy csak alig tudnánk valamit.

Ahogy Vízipók is egy végtelenül empatikus és természetes karakter, úgy sejtem, alkotói sem különbözhetnek nagyon tőle. A mese egyaránt empatikus a kisgyerekek élete, napi gondjaik felé, ahogyan a vízi világ élőlényei felé is, hiszen a valóságban egészen kis parány életekről van szó benne, szinte már-már jelentéktelennek tűnőkről. És ettől van ekkora szíve ennek a mesének, és ezért lesz megunhatatlanul érdekes minden egyes új ovis generációnak. Nekünk felnőtteknek pedig fontos felismernünk ezeket az értékeket és továbbadni. Hogy valódi, működő mintákat kapjanak a gyerekeink.

Amit én még hatalmas jótételnek tartok abban, hogy digitálisan felújítva moziba kerül a Vízipók-csodapók 80'-as években filmmé fűzött verziója, hogy végre van olyan néznivaló a moziban, amire tényleg bátran el lehet vinni a gyerekeket korhatárra való tekintet nélkül. A felújított képkockák szerencsére a promóképekkel ellentétben közel sem ennyire elütőek színben és kontúrokban, egyszerűen nívós képminőséget értek el, amivel már nagyvászonra is ki lehet vetíteni, amit eddig tévén nézett mindenki.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.