Hirdetés

Volt egyszer egy bolygó - Ismertető

|

Belenézhettünk Darren Aronofsky dokusorozatába. Az állunk is leesett.

Hirdetés

A National Geographic eddig sem szűkölködött a minőségi dokumentum matériákban, a hétvégén startoló tízrészes Volt egyszer egy bolygó címre hallgató széria viszont hatványozott figyelmet érdemel. A rendezői székben a zseniális, ámde végtelenül megosztó Darren Aronofsky ül, míg a műsor házigazdája a mostanában picit gyengébb szerepekben látható Will Smith lesz. A széria alapkoncepciója, hogy bolygónk szélsőséges gyönyörűségét szélesebb rétegnek, beleértve a fiatalabb korosztályt is, bemutathassa. A tíz epizód során tíz különböző tematika kerül mikroszkóp alá, mi pedig a Nat Geónak köszönhetően idő előtt láthattuk a széria első szegmensét, mely a légzés csodájával kapcsolatban nyitja fel a szemünket, eddig még nemigen látott módon.

Hirdetés

A Volt egyszer egy bolygó azt a változást hivatott bemutatni, aminek során otthonunk, a Föld azzá a paradicsomi környezetté válhatott, amihez hasonlót a mai napig nem talált az ember az univerzum végtelen mezsgyéjén. Mindehhez szükséges volt más perspektívából is látni a dolgokat, így számos űrhajós is segédkezett a sorozat elkészítésében, többek között a gyakorlatilag sztárrá avanzsált Chris Hadfield is. A Volt egyszer egy bolygó technikai háttere és az abba fektetett munka mennyisége egészen döbbenetesen. A sorozatot 195 különböző helyszínen forgatták, olyan földöntúli helyeket érintve, mint a leginkább egy idegen bolygó felszínére emlékeztető Danakil-mélyföld, amit persze a Nemzetközi Űrállomás magasságából is felmérhettünk. Emellett a Volt egyszer egy bolygó stábja első külföldi kutatócsoportként kapott engedélyt a thaiföldi Mágha Pudzsá fesztivál megörökítésesére. Tudom, divatos ilyen jelzőkkel dobálózni, azonban Aronofsky műsorának képsorai egyszerűen lélegzetelállítóak. Olyanok, amit mindenkinek látnia kéne életének korai szakaszában, hogy igazán értékelhesse kozmikus hazáját.

Az eddig látott bő 40 perc alapján a Volt egyszer egy bolygó technikailag tökéletes, szinte új dimenziót nyit a dokumentumfilmek műfajában. Elképesztően látványos drónfelvételek az Amazonas égi folyójáról, a természet már-már meseszerűen gyönyörű változásait bemutató time-lapse képsorok mindezt olyan környezetek ölelésében, amit még a műfaj szerelmesei sem biztos, hogy valaha láttak. A Nat Geo műsora szerencsére egy percig sem öncélú, megtalálta a tökéletes egyensúlyt a meghökkentés és a történetmesélés között. Utóbbiban kellemes frissességet képez a tény, hogy nem ragaszkodik mereven a tudományos tényekhez az epizód minden percében. Olykor Chris Hadfield, máskor pedig a műsor egy-egy alanya sztorizgat egy kicsit nekünk valami olyasmiről, ami alapvetően illeszkedik az epizód tematikájához, közben mégis kötetlenebbé teszi a film ritmusát. Majd a záró képsorok alatt jött egy olyan zseniálisan felépített visszakapcsolás az addig meséltekre, amit dokumentumfilmben talán még nem is igazán láttam.

A Volt egyszer egy bolygó minden, amit egy dokusorozat köntösében csak kívánhatnék. Forradalmain látványos, egyszerre informatív és szórakoztató, emellett pedig nyit a fiatalabb korosztály felé, és igyekszik mindenkinek elmesélni, hogy mekkora csoda minden egyes lélegzetvételünk. Talán nem kockáztatok nagyot akkor, ha azt mondom, hogy a National Geographic és Darren Aronofsky tízrészes sorozata egy olyan, az élet minden szépségével átitatott kalandra viszi el a nézőt, amit nem felejt el egyhamar.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.