Hirdetés

X-Men - 10 mutáns, akit még nem láttunk a vásznon

|

Elgondolkodtunk azon, hogy mely mutánsok maradtak ki az X-Men-filmekből és összeszedtünk párat, akiket szívesen megnéznénk a vásznon valamikor a közeljövőben.

Hirdetés

Aki nagyjából tisztában van az X-Men képregényekkel, az tudhatja, hogy ez az univerzum sokkalta nagyobb és széleskörűbb, mint amit engedni látnak a mozifilmek. Értelemszerűen persze nehéz összehozni egy olyan filmet, ami teljes valójában visszaadja a képregények élményét, és amely megismerteti velünk a képregényekben megismert összes karakter nagy vásznas variánsát - habár az erre való hajlam láthatóan megvan. Nem kevés X-szel találkozhattunk már a mozik elsötétített termeiben: az adamantiummal bélelt Farkassal, a halálos érintéssel rendelkező Vadóccal, az időjárás istennőjével, Ciklonnal, Küklopsszal, Kolosszussal, és még folytathatnánk a sort. Azonban természetünkből fakadóan telhetetlen lelkek vagyunk, így hiába kapunk meg egy újabb hőst, rögtön arra gondolunk, hogy ki az, akit nem láttunk még. Tudjuk, tudjuk: "a pohár félig üres"-eset klasszikus, nagykönyvi példája mindez. Mindenesetre engedtessék meg, hogy bemutassunk Nektek 10 olyan mutánst (és egyben X-Man-t), akik eddig nem tették tiszteletüket a nagy vásznon.

Hirdetés

MORPH

A minálunk főként az 1992-ben indult animált X-Men sorozatból ismert karakter különleges adottsága az, hogy képes felvenni mások alakját - ezzel félig meg is válaszoltuk azt, hogy eddig miért hanyagolták őt a filmekben (lévén, hogy már van egy alakváltójuk Mystique személyében). Mi mégis tartanánk magunkat ahhoz, hogy joggal szerepeltethetnék őt - már csak azért is, mert a rajzfilmbeli szerepléséhez hasonlatosan a filmben is kitűnően beválna egy ilyen tragikus sorsú mókamesterként, plusz visszaadhatnának valamit a Farkassal való szoros barátságából is. A baj csak az, hogy a mozifilmekben inkább a képregények ismertebb karakterei köszönnek vissza, így szegény Morph több szempontból is esélytelennek tetszik arra, hogy kiválasszák őt egy nagy vásznas kiruccanásra.

POLARIS

Polaris szerepeltetésére már csak azért is látunk némi (igencsak halovány) esélyt, mert kedves párocskája, Plazma (angolul Havok, polgári nevén Alex Summers, azaz Küklopsz tesója) már több ízben is feltűnt az X-mozikban. Arról nem is beszélve, hogy Polaris édesapja nem más, mint maga Magneto, mely rokoni kapcsolatra igencsak közvetetten, de reflektált az Eljövendő múlt napjai "Rogue Cut"-ja is, amelyben "az idősebb lánytestvér"-ként utaltak rá Higanyszál bemutatkozó jelenetében. A mutáns hölgy egyébként azon túl, hogy képes erőteret kreálni maga köré, az elektronikussággal is jó viszonyt ápol és repülni is képes - néhány fontos összetevő ahhoz, hogy elmenjen a kedvünk a vele való próbálkozástól. Reméljük, hogy előbb-utóbb tiszteletét teszi valamely mutánskalandban.

TŰZCSILLAG

Nem tősgyökeres X-Men és nagy általánosságban nem is sorolnánk közéjük, de jelenléte mégis üdvös lenne - igen, még úgy is, hogy Pyro-hoz hasonlóan ő is a tűzzel bánik igazán jól. Rikító sárga ruhája, piros maszkja ismerős lehet sokatoknak a megboldogult Spider-Man and His Amazing Friends című rajzfilmsorozatból - sőt, ami azt illeti: a jelölt széria legelső epizódja volt az ő hősi debütálása (szóval nem a képregény lapjain tüzeskedett először). Ha más nem, Tűzcsillag mehet valamelyik Bosszúállók-moziba, ugyanis a képregények hasábjain ahhoz a csapathoz is tartozott egy időben. 

MARVEL GIRL/PHOENIX II./RACHEL SUMMERS

Ha a Fox elég türelmes és idő előtt át nem adja a stafétát a Marvel Studios-nak, akkor eljuthatnak arra a pontra, hogy behozzák a képbe Jean Grey és Scott Summers alternatív jövő-beli lányát, Rachel Summers-t. Summers a jövőben mutánsok elfogására lett kiképezve, de Kitty Pryde segítségével sikerül megszöknie onnét egy másik idősíkba (hosszú sztori röviden). Ahogy Jean-nek, úgy Rachel-nek is birtokában van a Sötét Főnix ereje, ami értelemszerűen óriási erőt kölcsönöz neki. Erőt, aminek tulajdonképpen nincs is tudatában teljesen, de lényegében amit el tudsz képzelni szupererő gyanánt, az neki megvan. A vicc az, hogy Rachel sztorija egyébként hihetetlenül összetett és "vaskos", szóval egy külön cikk kéne ahhoz, hogy őt kivesézzük és bemutassuk. Történetében egyebek mellett a bűnbánat és édesanyja hibáinak helyrehozatala is óriási szerepet játszik, ami csak még izgalmasabb karakterré teszi őt. 

MAGIK

Ő nem más, mint Kolosszus kicsi húga, aki azon túl, hogy varászlói titulusából fakadóan mágikus kardjával démonokat kaszabol, még teleportálásra is képes. Ezzel a karakterrel szépen behozhatnák a misztikumot és fekete mágiát a szériába (bár nehezen hisszük, hogy ebbe az irányba mennének a közeljövőben, inkább az űr felé veszik az irányt), plusz kapnánk egy dögös, tökös hősnőt orosz akcentussal. Azt pedig kifejezetten vicces lenne nézni, ahogy a Deadpool-ban megismert mimózalélek-Kolosszus folyton megpróbálná óvni az ő kicsi, kardforgató, démonhentelő hugicáját. Bájos páros lennének, annyi szent. 

KÁPRÁZAT

Azt tudjuk, hogy valamilyen formában felbukkan az Apokalipszis-ben (hogy tényleg csak egy apró cameo, vagy több, azt jelen sorok írója nem tudja), de teljes életnagyságban eddig még nem láthattuk ezt a hetvenes évekből szalajtott diszkókirálynőt. Alison Blaire egy igazi extravagáns mutáns, képessége az, hogy a hangot fénnyé képes alakítani...Hogy ez így röhejesnek hat? Meglehet. De gondoljunk bele, hogy egy élőszereplős film kitűnő hang- és képhatásokkal milyen pöpecül visszaadhatná az ő akcióit és színpadi mutatványait. Alison egyébként egy sikeres énekesnő, akit az X-ek még a Főnix-saga legelején fedeznek fel maguknak és invitálnak be a csapatukba. 

FORGE

Forge Ciklon egykori szeretője, cheyenne származású feltaláló, aki nagyjából bármilyen fegyvert képes megalkotni, amit csak kiötöl magában. X-tag is volt, illetve az X-Factorhoz is tartozott egy időben, majd visszavonult. A kilencvenes években nálunk is megjelentett Szipolyok éjszakája című X-Men sztorira érdemes rákeresni az érdeklődőknek - a történet egy részről ínycsiklandó kis horror-epizód, más részről Ciklon és Forge kapcsolatát is szépen adja át. Érdekesség, hogy az Eljövendő múlt napjai rajzfilm-verziójában ő az, aki visszaküldi Farkast a múltba, hogy változtassa meg a jövőt. 

LOCKHEED

Oké, ő kakukktojásnak számít, hiszen nem egy emberről van szó, hanem sárkányról, de tiszteletbeli tagnak számít, hiszen többször hasznát vették ennek a jószágnak. A kis háziállat tulajdonosa Kitty Pryde, aki ahová csak teheti, magával viszi őt, így akár egy road movie-ba oltott haverfilmet is el tudnánk képzelni velük, amiben Kitty Pryde hébe-hóba elpáhol néhány rosszfiút, Lockheed pedig alkalomadtán tüzet okád azokra, akik megérdemlik. A kis házisárkány egyébként a képregény szerint olyannyira szoros kapcsolatot ápol gazdájával, hogy inni is elkezd Kitty eltűnésekor, majd a K.A.R.D. nevű szervezethez csatlakozik, aminek főhadiszállása a világűrben van. Később a Pet Avengers tagja lesz. 

MÁZLISTA

Mázlista egy másik dimenzióból pottyant ide közénk. Négy ujja van, különleges képessége pedig - ahogy azt a neve is mutatja - az, hogy eszeveszett nagy szerencséje (bocs: mázlija) van mindig, mindenütt. Ami azt jelenti, hogy nem érdemes sem közel-, sem távolharcban ujjat húzni vele, mert a szerencse az ő pártját fogja az esetek nagy részében. Nagydumás, jókedvvel harcoló filmes karakternek képzeljük őt el, remek kontrasztot nyújtana a saját démonaikkal megállás nélkül gyötrődő több X-Mennel. A figura annak idején saját szériát is kapott, mely '85-től '86-ig tartott, de az Exiles nevű képregényben is feltűnt. 

VADÓC

Jogosan teszi fel a kérdést az olvasó: "Mit keres ő a listán? Hiszen majd' minden X-Men-filmben szerepelt." Igen, de nem szabad ennyivel elintézni. Meglehet, hogy névleg fontos szerepet játszott már az első X-kalandban is (mondhatjuk, hogy ő volt a központi karakter Farkas mellett), de valamilyen oknál fogva sose voltak képesek Singerék megadni neki azt a pozíciót, azt a megjelenést, amely a karakter sajátja. Ahhoz, hogy ezt lássuk, elég elolvasni néhány Claremont által jegyzett mutánskalandot. Vadóc ezekben a történetekben azon túl, hogy meglehetősen tragikus sorssal rendelkezik (ezt remekül megfogta a film), az egyik legnagyobb erővel rendelkező mutáns, akit szörnyű bűntudat gyötör, amiért annak idején elvette Carol Denvers (alis Ms. Marvel) képességeit és emlékeit. A képregénybeli Vadóc nevéhez méltón egy pimasz, lázongó attitűddel rendelkező tökös szuperhős, aki nem rest bevetni öklét a harcban. Rettentően örülnénk, ha valamely közeljövőben készülő X-Men moziban megismerhetnénk ezt a Vadócot is és nem ragadnánk le Anna Paquin szégyenlős, félszeg nyuszijánál, akinek legnagyobb dilemmája az, hogy meg merje-e csókolni a srácot akit szeret (ezzel kvázi lebénítva őt), vagy ne. Szeretnénk látni egy Vadócot, aki egyetlen ütésével képes porrá zúzni egy egész háztömböt. Olyan nagy kérés ez? (Zack Snyder, ne jelentkezz olyan bőszen, ülj csak vissza a szamárpadba.)

*****

Mindez persze csupán a Mi véleményünk, de most Rajtatok a sor! Ti mely karaktereket látnátok szívesen a moziban? Legyen szó akár X-ről, akár valamely fontosabb mellékszereplőről, gonosztevőről, egyebekről. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.