Hirdetés

X-Men: Apokalipszis – Ilyen lesz a szinkron

|

A mutánsok visszatérnek, ahogy a főbb szerepekben az őket tolmácsoló színészek is, a kérdés csupán a minőség lesz.

Hirdetés

Az X-Men-trilógia szinkronjai még egy teljesen más korban készültek, mint öt évvel ezelőtt Az elsők esetében, így történhetett, hogy míg előbbi esetében egy akkor ismeretlen ausztrálra jutott egy Sinkovits-Vitay András, addig utóbbinál egy kevésbé ismert írre agy Hujber Ferenc. A két évvel ezelőtti folytatásnak mégis előbbi volt inkább a gyenge pontja, a kérdés, hogy a trilógia összegzőben a régi és új arcokhoz hogyan passzolnak a magyar hangok.

 

Hirdetés

Az újak: 

Oscar Isaac (En Sabah Nur/Apokalipszis) - Széles Tamás: az utóbbi időben kétségtelenül Széles Tamás is rálépett arra az útra, amire az elmúlt években Stohl András, Reviczky Gábor és Epres Attila is, és jóformán már alig találkozni olyan szinkronnal, amiben ne hallanánk. Ugyanakkor már az első előzetes szinkronos verziójának legfőbb pozitívuma is Széles volt, akit lágy hangjával elsősorban a pozitív hősökhöz társítunk, mint pl. Ben Affleck (Batman Superman ellen), Paul Rudd (Hangya, Amerika Kapitány: Polgárháború), pedig a negatív karakterekben is rendkívül emlékezetes tud maradni, gondoljunk csak Az Acélember Zod tábornokára, vagy (szintén a DC adaptációknál maradva) Christopher Nolan Sötét Lovag-trilógiájának Madárijesztőjére, nem beszélve az olyan sorozatokról, mint a Trónok harca (Kisujj), vagy a Downton Abbey (Thomas). Most a Marvel berkeiben belül gonoszkodhat, méghozzá a félisten ősmutánsként, amire még a hangeffektek is szépen rásegítenek majd. 

Tye Sheridan (Scott Summers/Küklopsz) - Előd Álmos: régi motoros ő már a szakmában, hiszen még gyerekként kezdte a színészetet és a szinkronizálást is, ráadásul a szinkron stábban vérségi kötelék is megfigyelhető. Manapság talán ritkábban hallhatjuk, de számára sem ismeretlen a képregényfilmek terepe, hiszen A csodálatos Pókember 2.-ben Harry Osborn-t szólaltatta meg, most pedig egy hasonlóan frusztrált fiatalt.

Sophie Turner (Jean Grey) - Dögei Éva: noha Turner kisasszony is új a csapatban, magyar hangjával, Dögei Évával már jól összeszokott párosítást alkotnak a Trónok harca révén, szóval itt se lesz gond. 

Kodi Smit-McPhee (Kurt Wagner/Árnyék) - Molnár Levente: úgy fest, hogy ezúttal a szinkronrendező, Csörögi István semmit sem bízott a véletlenre és a fiatal tehetségekre még mindig fiatalosan csengő, de rutinos hangokat szerződtetett. A majmok bolygója: Forradalomban Csörögi az ausztrál tehetséget Timon Barnabásra osztotta, de ezúttal talán a német akcentussal/kiejtéssel (az X2-ben Forgács Péter se vitte túlzásba) nem bírt volna, így az a Molnár Levente lett a befutó, akinek a hangjával a Disney Channel nézői rendre összefuthatnak és a szuperhősbusiness neki sem ismeretlen, hiszen Andrew Garfield Pókemberét is ő tolmácsolta két ízben. 

Olivia Munn (Psziché) - Sípos Eszter: Munnt a leginkább a Híradósokból ismerheti a hazai közönség, ott Sallai Nóra kölcsönzött további intelligenciát a pénzügyi szakértőnek, most pedig a jobbára még a további magyar hangok között helyet foglaló Sípos Eszter, akinek nem biztos, hogy ezúttal is több dolga lesz.

Alexandra Ship (Ororo Munroe/Ciklon) - Gáspár Kata: Ciklon fiatalabb kiadásához evidens, hogy nem passzolt a korábban Halle Berryt megszólaltató Tátrai Zita, majd az őt váltó Németh Borbála. Gáspár Kata hangja viszont egyre ismertebb a honiaknak, hiszen Shailene Woodleyt is ő szinkronizálja A beavatott szériában. 

Ben Hardy (Warren Worthington/Arkangyal) - Zámbori Soma: na, ez viszont egy kisebb kakukktojásnak is mondható, mivel Amerika Kapitány tolmácsolója a kereken tíz évvel ezelőtti Az ellenállás végében már megszólaltatta a karaktert, csak akkor még egy másik Ben, név szerint Foster játszotta, míg most az első filmszerepében bizonyító Hardy.

 

A visszatérők: 

James McAvoy (Charles Xavier/X professzor) - Hevér Gábor: nincs itt kérem szépen semmi látni való, Hevér már legalább annyira összeforrt McAvoyjal, mint DiCaprioval és ahogy azt a múltkor elmondta nekünk, nagyon szereti is szinkronizálni a skót színészt, mert hihetetlenül tehetségesnek tartja. Duójuk már Az elsők előtt létezett (Vágy és vezeklés), de talán az első mutáns kaland volt az, ami igazán bebetonozta ezt a párosítást és mi ezt egy cseppet sem bánjuk.

Michael Fassbender (Erik Lensherr/Magneto) - Hujber Ferenc: erről viszont már nem mondhatjuk el ugyanezt. Hujber Ferenc nagyon jó volt annak idején Johnny Deppnek Az Álmosvölgy legendájában és imádjuk Gilettként az Archerben, de sem "Fassie"-hez, sem a karakterhez nem illik továbbra sem. Viszont nyilván fontos a kontinuitás, így történhet az, hogy a színészhez legkevésbé illő hangot immár harmadjára kell hallgatnunk, miközben a többi szerepében továbbra is csak kísérleteznek a szinkronrendezők, pedig Viczián Ottó (Prometheus), vagy Fekete Ernő (Steve Jobs) egész jól bevált nála. Talán majd az Assassin's Creed. 

Jennifer Lawrence (Raven Darkholm/Mystique) - Bogdányi Titanilla: ez a párosítás még azelőtt született, hogy JLaw-ból globális világsztár és Oscar-díjas aktor vált volna. Nem érheti különösebb szó a ház elejét, hiszen Bogdányi az egyik legkeresettebb, legjobb hang a szakmában, de talán nem véletlen, hogy az utóbbi időben mégis inkább Földes Esztert hívják hozzá a szinkronrendezők. 

Nicholas Hoult (Hank McCoy/Bestia) - Előd Botond: ez is Az elsők egyik remek párosítása volt, így a tesók (Előd Botond és Előd Álmos), ha nem is tesókat, de egy filmben szinkronizálnak. Mellesleg Előd ezzel holtversenybe került Hoult másik, egyre állandósuló megszólaltatójával, Szatory Dáviddal.

Lucas Till (Alex Summers/Plazma) - Czető Roland: itt se érheti különösebben szó a ház elejét, a Czető-család idősebbik - a való életben kifejezetten geek - sarja simán megbirkózott eddig is a karakterrel, szóval nem harmadjára lesz itt probléma. 

Evan Peters (Peter Maximoff/Higanyszál) - Gacsal Ádám: Az eljövendő múlt napjai közönségkedvence visszatér, ahogy az ő megszólaltatója is, akit elsősorban Harry Potter magyar hangjaként jegyezhettünk meg magunknak 10 éven keresztül, de a Misfits - A kívülállókban Nathanként végre brillírozhatott. Peterst ugyan az Amerikai Horror Sztoriban az imént említett Czető Roland szinkronizálja immár ötödik évada, Gacsal Ádám zseniálisan hozza a túlmozgásos mutánst.

Rose Byrne (Moira McTaggert) - Zsigmond Tamara: Byrne-höz az utóbbi időben a leginkább Ruttkay Laura párosult és az előzetesekben is őt hallhattuk, viszont Az elsők idején még Ms. Byrne ázsiója is más volt és a már emlegetett kontinuitás is közrejátszott. Addig viszont, míg "csak" egy Zsigmond Tamarával kell beérnünk, nem érheti szó a ház elejét, pláne, hogy ő szólaltatta meg Ellen Page Kitty Pride-ját két ízben.

Josh Helman (William Stryker) - Fehér Tibor: mivel az adamantiumbetyár jelenlétére is számíthatunk, ezért az előző részből ismert, szintén megfiatalodott Stryker is tiszteletét teszi, ezúttal is Josh helman megformálásában, akit most is az a Fehér Tibor tolmácsol, akinek az ázsiója szintén nagyot nőtt, mióta tavaly a Kingsman Tökijét szinkronizálta. Na, persze ebben Taron Egerton sikerei is közrejátszottak, valamint mert Fehér bátran bevethető a 20-as, 30-as korosztály férfi színészeihez, Szatoryhoz hasonlóan.

Magyar szöveg: Heltai Olga

Hangfelvétel: Márkus Tamás

Rendezőasszisztens és vágó: Kajdácsi Brigitta

Gyártásvezető: Kincses Tamás

Szinkronrendező: Csörögi István

A szinkron a Mafilm Audio Kft. stúdiójában készült

Forgalmazza az InterCom

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.