Hirdetés

X-Men: Út Apokalipszisig

|

Az X-Men visszatér a vásznakra és a végítélet megtestesítőjével néznek szembe. De mi is vezetett idáig?

Hirdetés

A héten visszatérnek kedvenc X-eink, akik a legősibb, leghatalmasabb mutánssal néznek szembe. Ennek apropóján - hogy stílszerűek legyünk - időszerű végigvenni, mi is történt eddig, mi vezetett idáig és tekintve, hogy Az eljövendő múlt napjai alaposan felborította az addigiakat, nem is lesz egyszerű végig menni a történteken, pláne ha azt vesszük, hogy Apokalipszis 1983-ban jött el.

Hirdetés

Az elsők

Vegyük is hát fel a mutánsok történetének a fonalát 1944-ben, egy lengyel haláltáborban, ahol egy fiatal zsidó gyereket elszakítanak a családjától, legfőképpen szeretett édesanyjától, aki a keserű helyzetben a puszta akaratával origamit hajtogat a fémkapuból. Ez bosszúvágyat és mérhetetlen haragot táplál a kis Erik Lensherrben, különösen miután egy tudós megöli az anyját, hogy rájöjjön mi váltja ki belőle a képességeit. 1962-ben a már felnőtt Erik nácikra vadászva keresi az életét megkeserítő Sebastian Shawt, aki maga is mutáns, de útja során belebotlik a telepata Charles Xavierbe és mostoha testvérébe, az alakváltó Ravenbe. Csapatot verbuválva hozzájuk hasonló mutánsokból sikerül megakadályozniuk Shaw tervét, hogy kirobbanjon a harmadik világháború, de Erik a maradék emberségét is elveszti, és megszületik Magneto, ami nem csak Charlesszal való barátságának vet véget, azzal, hogy lebénítja a fiatal professzort, hanem elszakítja őt Raventől is.

A kívülállók

Évtizedekkel később a mutáns kérdés egyre égetőbb problémává válik a társadalom szemében, ezért a kongresszus - élükön Kelly szenátorral - egy regisztrációs törvény bevezetését tervezi. Ez Eriket tettekre sarkallja, aki nem kívánja, hogy a történelem megismételje önmagát, de Charles sem marad tétlen és az egykori diákjaiból verbuválódott X-Mennek - kiegészülve az amnéziás, adamantium csontozatú Logannel - sikerül megállítaniuk Magnetot, aki mutánsokká kívánta volna változtatni az embereket, és amelynek első ember kísérletébe Kelly szenátor bele is halt. Logan ezek után - Xavieréknek hála - elindul felkutatni a múltját, Mystique (azaz Raven) megszökik, míg Magnetot egy műanyag börtönbe zárják.

Egyesülés

Azonban a Liberty Islanden történteknek meglesznek a következményei. Egy teleportáló mutáns merényletet próbál elkövetni az Egyesült Államok elnöke ellen, ami tettekre sarkallja William Stryker ezredest: foglyul ejti Xaviert és Küklopszot, miközben Jean Grey és Ciklon a merénylő, Kurt Wagner nyomára bukkan. Stryker betör Xavier iskolájába és elrabol néhány diákot, de Logannek - aki felismeri az ezredest - és még néhány diáknak sikerül kereket oldaniuk. Mint kiderül minden szál, Logan múltja és az elnök elleni merénylet is Stryker kezében fut össze, aki Xavier manipulálásával és a Cerebro átalakításával kívánja eltörölni a mutánsokat a Föld színéről. Az X-eknek - szövetkezve a börtönből megszökött Magnetóval és az addig Kelly szenátornak magát kiadó Mystique-kel - sikerül megakadályozniuk Stryker tervét, és tisztára mosniuk a nevüket, de csupán az egyre korlátozhatatlanabb erővel bíró Jean Grey önfeláldozásával.

Az ellenállás vége

Az emberek kifejlesztenek egy gyógyszert, amely végleg képes lenne elnyomni a mutációért felelős X-gént, ez pedig ismét két táborra szakítja mutánsokat. A helyzetet bonyolítja, hogy visszatér a halálból Jean Grey immár korlátlan hatalmú Főnixként, ezért mind Magneto, mind Xavier megpróbálja a saját oldalára állítani a zavarodott ösztönlényt és előbbi jár sikerrel, míg Küklopsz és Xavier a Főnix lángjainak a martalékává válik. Logan, Ciklon és a megmaradt X-Menek végül szembeszállnak a gyógymódot (ez esetben egy mutáns fiút) elpusztítani próbáló Magnetoval és seregével, ami utóbbi vereségével és képességeinek az elvesztésével végződik, viszont Logan kénytelen megölni Jean Greyt, hogy az ne okozhasson több pusztítást.    

Farkas

Logan képtelen Jean Grey halálát kiheverni, ezért vándorútra kel. Egy II. világháborús japán barátját látogatja meg a halálos ágyán, aki felajánlja neki a halandóságot, hogy megfosztja az öngyógyító képességétől, hogy ne kelljen tovább szenvednie a szerettei elvesztésén. Az idős Yashida azonban meghal, Logan pedig kénytelen menekülőre fogni Yashida unokájával, akit meg akar ölni a Yakuza. Közben Logan öngyógyító képessége bemondja az unalmast, ami megnehezíti a családi és vállalati vagdalkozások mögötti rejtély felgöngyölítését. Végül kiderül, hogy az egész mögött a halottnak hitt Yashida állt, aki elakarta venni Logan öngyógyító képességért, hogy halhatatlanná válhasson, ám végül eme kísérlete kudarcot vall. Miután Mariko, Yashida unokája átveszi a cég irányítását, Logan ismét tovább áll, két évvel az események után azonban a képességeit visszanyert Magneto és a halálból visszatért Xavier Logan segítségét kéri a közelgő veszély miatt.

Az eljövendő múlt napjai

A Földet újabb népirtás tizedeli: az Őrrobot program gépei irtják a mutánsokat és a velük szimpatizáló, vagy a mutáns gént örökítő embereket szép számmal. A megmaradt X-Men kiegészülve Magnetoval visszaküldik Logan tudatát 1973-ba, hogy megakadályozzák Mystiquet, hogy elkövesse élete első gyilkosságát Bolivar Trusk, az Őrrobot program atyja ellen. Ehhez azonban szüksége lesz  a fiatal Erikre és Charlesra: míg előbbi börtönben senyved, addig utóbbi elmerült az önsajnálatban és a gyógyszerekben. Hiába sikerül első körben megakadályozni Raven merényletét a Párizsi Békekonferencián, ez csak felszítja az emberek félelmét, valamint Mystique és Magneto dühét az irányukba. Logan, valamint az idős Xavier téren és időn átívelő útmutatásának hála Charleséknak sikerül meggátolnia Mystique-t és Magnetot, ezzel pedig új folyamba terelni az idő folyamát: Logant a jövőben - legnagyobb megdöbbenésére - háború helyett béke, valamint az újfent az élők sorát gyarapító Küklopsz és Jean Grey fogadja.

Apokalipszis

Így jutottunk el egy teljesen más 1983-ba, amikor is a legelső mutáns, En Sabah Nur felébred évezredes álmából és világméretű tisztítókúrára készül emberek és mutánsok között egyaránt, amit az X-Menek nem hagyhatnak annyiban. A régi ismerős arcok, mint Küklopsz, Jean Grey, Árnyék vagy Ciklon csak most ismerkednek meg egymással és önmagukkal is, ami már önmagában egy izgalmas felállásnak bizonyul.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.