Hirdetés

Rangsoroltuk Zack Snyder filmjeit

|

Már elég idő telt el ahhoz Az Igazság Ligája premierje óta, hogy minél többen megnézzétek Zack Snyder (és Joss Whedon) régóta várt művét, éppen ezért összeállítottuk a saját, szerkesztőségi toplistánkat a rendező filmjeit lajstromba véve. Íme a mi rangsorunk.

Hirdetés

Olyan vizualitást képes megjeleníteni filmjeiben, amilyenre kevesen képesek, kézjegyeit - legyen szó a lassításokról vagy a szimbolikus jelenetekről - minden művén felismerhetően otthagyja. Rajongói előszeretettel használják Zack Snyderre a "látnoki erejű" jelzőt, míg az ellentábor inkább túlértékeltnek gondolja. Abban viszont talán mindenki egyetért, hogy nélküle kicsit kevesebb lenne Hollywood, hiszen valószínűleg nem vagy nem így kerültek volna vászonra azok a filmek, amiket dobogóra emeltünk a szubjektív (!) rangsorolásunkban, mely a Puliwood szerkesztőinek szavazatai alapján alakult ki.  

Hirdetés

+1: Az Igazság Ligája (Justice League)

Nem volt éppen zökkenőmentes az olyan DC-nagyágyúkat tömörítő all-star gárda összeállása, mint Batman, Superman, Wonder Woman, Flash, Aquaman és Cyborg, de a nehézségeket leküzdve csak sikerült összehozni és bár megosztó lett a rajongók körében is, abban mindannyian egyetérthetünk, hogy kellett már a Warnernek egy ilyen csapatfilm. Kicsit rövid, kicsit identitászavaros, de vannak benne cool karakterek és pillanatok. Nem telt el azonban még annyi idő a premierje óta, hogy minden kétséget kizáróan elhelyezhessük Snyder többi alkotása között, így meghagytuk extrának. 

7: Álomháború (Sucker Punch)

Falatnyi szoknyában lévő cicababák püfölik a nácikat egy egérmintázatos óriásrobottal, színtiszta CGI háttér előtt. A Warner Bros. érezhetően teljesen szabad kezet adott a rendezőnek, aki a Sweet Dreamses, visszafogottabb és drámaibb nyitány után engedte a képzeletének, hogy messze csatangoljon. Noha sokan afféle bűnös élvezetnek tartják (például a mi Szadánk is, az égiek bocsássák meg balgaságát), a közvélekedés szerint inkább afféle nedves tiniálom ez brutális büdzséből a vászonra csókolva. És szélesebb körben is megismertette a világgal Emily Browningot. No meg Abbie Cornisht. 

6: Batman Superman ellen: Az igazság hajnala (Batman v Superman: Dawn of Justice)

Finoman szólva sem mentes a logikátlanságoktól és sokszor súlytalanná degradálja a két hőstitán összecsapását (amely a képregények lapjain klasszisokkal monumentálisabb és kidolgozottabb), de amikor az alkotók kitapintották a stílus ütőerét és rajta tartották az ujjukat, akkor magával tudta rántani a nézőt (gondoljunk csak Batman beköszönésére). Nem hibátlan, több potenciál volt benne, mint amivel végül élni tudott a forgatókönyv (az a kutyaütő David S. Goyer mi a fenét keres még mindig Hollywoodban?!), viszont azt nem vitathatjuk el tőle, hogy vannak olyan elemei, amikért őszintén lehet rajongani. 

5: Holtak hajnala (Dawn of the Dead)

Snyder első egész estés rendezéséről esik talán a legkevesebb szó az életműben, pedig (talán) a legegységesebb, egyesek szerint egyenesen a legjobb munkája, hovatovább azt is megkockáztatják, hogy jobb, mint az eredeti. Merthogy a zombifilmek (most már néhai) pápája,  George A. Romero azonos című klasszikusának a feldolgozása, amelyben egy csoportnyi ember barikádozza el magát egy plázában az élőhalottak elől. Már itt is felbukkannak a rendezői kézjegyek, amelyekért sokan megszerették Snydert, mindemellett Danny Boyle 28 nappal későbbjéhez hasonlóan ezek a zombik sem éppenséggel azok a lassan csoszogós kasztba tartoznak.   

4: Az Őrzők legendája (Legend of the Guardians: The Owls of Ga'Hoole)

Ki hinné, hogy egy erősen a korhatáros filmekkel a névjegyét letevő rendező még családi animációs filmet is rendezett? Vagy valami olyasmit. Mert látványában egy nagyon is sajátos és magával ragadó dark fantasy mese ez a kis baglyos sztori, viszont a karakterek és a történet tekintetében már jócskán akad hiányérzete az embernek. Mindazonáltal abszolút megértjük, ha valaki a szívébe zárta a regényadaptációt, van miért. 

3: Az acélember (Man of Steel)

Visszatérő anekdota a szerkesztőségben, hogy a producerként a fedélzeten tartózkodó Christopher Nolan bizonyára egészen addig a pontig a munkálatokon tartotta a szemét, amíg a film lassabb mederben folyt, majd valószínűleg jobb dolga akadt és ahogy becsukta az ajtót, Snyder azonnal belelendült, indulhatott a zúzás. Valójában fogalmunk sincs, hogy történt ez a valóságban, de tökéletesen leírja az érzéseinket Az acélemberrel kapcsolatban: a film első felét a "nolanizmus", a másodikat a "snyderizmus" miatt kedveljük nagyon. 

2: 300 (300)

A film, ami után minden rendező lassításokra szomjazott. Ami láttán minden kisfiú kockás hasat szeretett volna. Ami miatt rengeteg lány és nő szeretett bele Gerard Butlerbe. A Frank Miller képregénye alapján készült, a spártaiak legendáját fantasy-vel megfűszerező epikus sztori méltán vonult be a filmtörténelem panteonjába és foglalt helyet magának, hiszen valószínűleg kevés badassebb mozi született nála az évtizedek során, ezt az elismerést pedig már nem veheti el tőle semmi és senki. Épp csak egy hajszállal csúszott le a toplistánk éléről. 

1: Watchmen: Az őrzők (Watchmen)

Talán túlságosan egyértelmű, de a trón nem lehetett másé, mint Alan Moore és Dave Gibbons örökbecsű művét szolgai módon, de éppen ezért hitelesen és lélegzetelállítóan feldolgozó filmé, a Watchmené. Kultikusságához nem férhet kétség, az pedig sokat elmond érdemeiről, hogy legalább annyira beépült a popkultúrába, mint az alapjául szolgáló képregény... ha nem jobban. A Watchmen megmutatta, hogy nem csak fekete-fehér szuperhősök léteznek; bemutatta, hogy a világ valójában milyen rohadék hely, viszont érdemes küzdeni a jobb jövőért; megmutatta az emberek kettősségét. Ezért pedig örökké hálásak leszünk neki, ahogyan Zack Snydernek is azok lehetünk. Ezért mindenképp.

Nektek mi a véleményetek a Zack Snyder toplistánkról? Egyetértetek vele? Ha nem, akkor miben nem? A ti rangsorolásotok hogy nézne ki? Jöhetnek a kommentek. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.