Hirdetés

Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet - Trailer elemzés

|

A Zsivány Egyes - Egy Star Wars történet előzetese felrobbantotta az internetet, mi ennek apropóján pedig kockáról kockára kielemezzük.

Hirdetés

A minap - majdhogynem a semmiből - befutott az első Star Wars spin-off, a Zsivány Egyes első előzetese. Gareth Edwards (Godzilla) filmje egyszerre látszik elszakadni a messzi-messzi galaxis megszokott hangvételétől és hűnek maradni hozzá, miközben egy igazi háborús filmet ígér, amelyben nem sercennek egymásnak a fénykardok. Utóbbi persze nem jelenti azt, hogy a régóta pletykált Darth Vader nem fog felbukkanni, de mihez kezdhet Vader Nagyúrral szemben pár egyszeri lázadó. Ez is azt mutatja, hogy az Erőviszonyok nem éppen kiegyenlítettek, ami máris nem kevés izgalmat ígér, ráadásul mindezt annak tudatában, hogy a film egy kerek egész lesz, tehát eléggé sanszos, hogy a szereplők jó része nem éri meg a stáblista végét. De hogy ki kicsoda és milyen szerepe lehet az egészben, arra térjünk ki részletesen.

Hirdetés

Az előzetes elején azt látjuk, amint a Felicity Jones alakította Jyn Erso-t éppen a lázadok vezetik el az Egy új reményben látott  Yavin 4-es bázison, talán éppen Mon Mothma elé. Ebből már az is kitűnik, hogy Jones figurája nem elkötelezett lázadó, hanem vélhetően egy zsoldos, aki valahol sértette a Birodalom, vagy éppen a Lázadók érdekeit, éppen ezért alkut ajánlanak neki. Ezt csak megerősíti, ahogy a tábornok éppen felsorolja a bűnlajstromát. A kérdés az, hogy mivel bírhatják rá Erso-t arra, hogy csatlakozzon a küldetésükhöz.

Ebben játszhat szerepet Diego Luna karaktere, akivel már vagy ismerik egymást korábbról, vagy pedig közelebb kerülnek egymáshoz a játékidő során. Az is egy lehetséges elmélet, hogy van valami köze az egésznek Erso elhidegült apjához, akit a pletykák szerint Mads Mikkelsen fog alakítani és ami rímel is azokra a híresztelésekre, hogy a dán színészfenomén ezúttal nem egy antagonistát játszik (pedig milyen jól állna neki a birodalmi tiszti ruha).

Mon Mothma, a Lázadók vezére is felbukkan, akinek a jelenléte több szempontból is érdekes. Egyrészt az őt megformáló Genevieve OReilly megszólalásig hasonlít az 1983-as A jedi visszatérben a figurát játszó Caroline Blakistonra, másrészt OReilly már eljátszotta korábban a figurát, konkrétan A sith-ek bosszújában, csak akkor a jelenetei sajnálatos módon a padlón végezték. Jelenléte talán lehetőséget ad arra, hogy jobban belelássunk a galaxis akkori rendjébe, a Birodalom és a Lázadók nem mindig nyílt színi csatájába, hiszen a cselekmény nem sokkal a IV. epizód előtt játszódik, vagyis itt még működik a szenátus, mégha csak látszólagosan is.

Az előzetes ezt követő része eléggé hektikus, amelyben Erso helyrerak pár rohamosztagost és megmenti Luna figuráját egy robbantástól, bizonyítva, hogy a lány 15 éves kora óta él meg a saját lábán, ebben a fent említett papának vélhetően sok szerepe van. (Egyébként csak én gondolok ilyenkor bele abba, hogy a messzi-messzi galaxisban hogyan telnek az évek?) Érdemes megnézni a hátteret, amely hasonló sivatagos bolygónak tűnik, mint a Tatuin, de az már elég sok párhuzamos véletlen lenne, ha ott is játszódna a cselekmény.

A trailer egyik legimpozánsabb képsora kétségtelenül az, ahogy a Halálcsilllag jól ismert tányérja a helyére kerül. Persze felmerül az az emberben, hogyha A sith-ek bosszúja végén már megvan a hadikomplexum váza, akkor mi tartott közel 20 évig rajta, hogy befejezzék? Nagy valószínűséggel a folytonos szabotázsakciók lassították az építkezést (ehhez képest gyorsan összedobják a 2.0-ás verziót), és a Star Wars - Lázadók sorozat tanúsága szerint - amely cselekménye 5 évvel az Egy új remény előtt játszódik - a birodalmiak nincsenek a helyzet magaslatán a lézerhez szükséges Kyber kristályok gyűjtögetésével. Azt a kérdést is érdemes feltenni, hogy pontosan hol állomásozik a Halálcsillag, hogy ezt ennyire sikerül titokban tartani. Ha az annak idején kiszivárogtatott előzetest vesszük alapul, akkor a másodikhoz hasonlóan ez is egy bolygó holdjaként kering valahol.

A jól ismert szirénák felharsanása hidegrázó, miközben pilóták készülődnek beszállni a gépeikbe, mintha támadást várnának. A Yavin 4 elviekben nem lehet, hiszen a birodalmiak nem tudhatják, hogy hol bujkálnak a lázadók, hacsak a film cselekményszála nem ütközik egy bizonyos ponton az eredeti klasszikussal.

Végre megpillanthatjuk Ben Mendelsohn (A Sötét Lovag - Felemelkedés, Túl a fenyvesen) birodalmi admirálisát, kezében egy sugárvetővel, külleme pedig ezzel a fehér köpennyel lényegesen díszesebb, mint a megszokott tiszteké. Háttérben azt a kivetítőt láthatjuk, amelyen Leia hercegnő végignézte az Alderaan pusztulását. Vajon a Halálcsillag pusztító erejéből ezúttal is kapunk valamit?

Forest Whitaker figurája is felbukkan, de úgy fest, hogy ő nem lesz a csapat tagja, inkább egyfajta háborús veterán, ne adj Isten fejvadász, akit a szereplők útjába sodor a sors. Vélhetően ő is egy azon lázadók sorából, akiket a birodalmiak többször is láncon vezetnek. A ruhája mindenesetre érdekesen fest, mintha a birodalmiak pilóta egyenruháinak a vonalvezetése is felsejlene benne.

Feltűnnek a színen az úgynevezett "Halál Osztag" fekete ruhás rohamosztagosai is, akik amellett, hogy nagyon badassnek tűnnek, kellően fenyegetőek is és átlagos kollégáikkal ellentétben, vélhetően a célzással sincs különösebb problémájuk. Ez egyébként ugyanannak a bolygónak tűnik, ahol Jyn a rohamosztagosokat aprította.

Jyn és Luna karaktere itt éppen fut az életéért (a jelenetet egyébként a londoni Canary Wharf üzleti negyedének a metróállomásán vették fel), mögöttük az Alan Tudyk alakította robottal, aki az előzetes egyik korábbi pontján is felbukkant a lány mögött, így vélhetően hozzá tartozik. Érdemes elmorfondírozni azon, hogy Jyn mit cipelhet a kezében. Talán pont a terveket?

Donnie Yen figurája is feltűnik, aki stílusosan lekungfuzza a rohamosztagosokat, a háttérben egy földbe fúródott X-szárnyúval. Ez eddigiek alapján nem egy bujkáló, fénykard nélkül maradt jedi lovagot fog játszani, szóval csak még vagányabb, ha az Erő nélkül keni el a birodalmiak száját.

A trópusi helyszínből is többet láthatunk (ami talán már egy újabb bolygó lesz) és a lázadók érezhetően jól megszívatják azzal a birodalmi csapatokat, hogy egy nagyobb méretű siklójukat felrobbantják. Merthogy nem üzemzavar és rossz kivitelezés miatt lobban lángra, az egyszer biztos.

Ez volt számomra az egész előzetes legkifejezőbb képsora, amint Mendelsohn főgenyája a vízben sétál a part felé, körülötte rohamosztagosok tetemei és lángoló roncsok. Ez fejezi ki talán a legjobban Edwards koncepcióját, mely szerint míg a többi Star Wars-film fekete vagy fehér, a Zsivány Egyes szürke lesz.

Ha az előző kis jelenet volt a legkifejezőbb, akkor ez a leginkább zavarba ejtő, ahogy egy fekete köpenyes alak két Birodalmi Gárdista társaságában letérdel valami - vagy valaki - előtt, mintha szólni szeretne. A figurába éppúgy bele lehet magyarázni Vadert, mint valaki mást, de vélhetően nem hiába nem bukkant még fel sem ő, sem a CGI-al életre keltett Tarkin kormányzó. Akár az is lehet, hogy az illető pont Vadernek jelent és az illető pont az ő lelkes tanítványa (csókoltatlak Starkiller). Ebben az esetben viszont kicsit már túl sok lenne a jóból és Mendelsohn karaktere is kicsit elsikkadna, ha az Erő képviselői túlontúl hangsúlyos szerephez jutnának.

A Wen Jiang alakította karakter is felbukkan egy snitt erejéig, aki talán pont a hősi halálba rohan. Ő akár lehet egyfajta techszakértő, vagy például a robbantós.

Mindenesetre az a fajta Dávid-Góliát ellen típusú "partraszállás", amit itt a Lázadók folytatnak a birodalmi lépegetők ellen, nem sok jóval kecsegtet a szereplőkre nézve, legalábbis nehéz elképzelni, hogy hogyan élik túl. Egyáltalán túlélik-e? Ha a háttérben megbújó nagy antennát nézzük, elképzelhető, hogy erről az állomásról küldik tovább a terveket, majd belerohannak a halálba, mintha csak bothan felderítők lennének (ők a második terveinek az ellopásánál voltak illetékesek). Ezzel is elvarrva a szálakat, ugyanakkor a készítők kiélvezve azt a helyzetet, hogy nem kell a karaktereket továbbgörgetniük. Ha csak tényleg nem keresztezi a történet valahol az Egy új remény cselekményszálát.

A záró képsorokban már a Fecsegő poszátának is beillő Ersot láthatjuk, amint (vélhetően) birodalmi pilótának álcázza magát, ami adja magát, hogy talán így sikerül egy szorult helyzetből megszökni. Hacsak nem csavarnak egyet a dolgon és kiderül, hogy végig kettős ügynök volt, de az már túlságosan messze menne és a filmből még túlságosan keveset láttunk ahhoz, hogy ilyen vad ötletelésekbe kezdjünk. Mindenesetre az előzetes tényleg egy egyszerre ismerős, mégis újszerű megközelítést ígér, ami koszosabb és árnyaltabb képet fest a messzi-messzi galaxisról, amit alátámaszt az alatta hallható zene, amiről még nem tudjuk, hogy Alexandre Desplat műve-e, habár ha Az ébredő Erő előzeteseinél is Williams szolgáltatta a talpalávalót, akkor itt sem elképzelhetetlen. És most ti jöttök! Nektek milyen elméletek kavarognak a fejeitekben? Tényleg Vadert látjuk, vagy egyáltalán halljuk a szuszogását? Jyn tényleg Rey anyukája? Mendelsohn tényleg csak szerintünk már most egy ütni való gennyláda? 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.