Hirdetés

14 „kötelező olvasmány” férfiaknak

|

A shortlist.com összeállította annak a tizennégy könyvnek a listáját, melyet szerintük minden magára valamit adó férfinak illene elolvasni. Lássuk a listát!

Hirdetés

Herman Melville: Moby Dick, a fehér bálna

Achab kapitány útnak indul Pequod nevű hajóján, hogy elejtse a Japán-tenger híres fehér bálnáját, Moby Dick-et. A kapitány azonban nemcsak holmi vadászszenvedélyből indul útnak: a bosszú vezérli, mert a bálnának „köszönheti” egyik lába elvesztését.

 

Stephen Hawking: Az idő rövid története

Hawking 1988-ban megjelent könyvét negyven nyelvre fordították le, és több mint kilencmillió példányban kelt el világszerte. A könyv annak idején hatalmas tudományos szenzációt keltett, nemzetközi népszerűsége azóta is töretlen.

 

Charles Dickens: Kis Dorrit

Amy Dorrit az adósok börtönében született. Apja évtizedek óta él itt, a lány pedig odaadóan gondoskodik róla és testvéreiről is. Egy nap találkozik a jómódú Arthur Clennammel, aki családja titkainak felderítése közben arra a következtetésre jut, hogy valami furcsa szál köti össze őket Dorritékkal.

 

Miguel de Cervantes: Don Quijote

Cervantes klasszikusában a legendás Don Quijote vív szélmalomharcot, mely több mint négy évszázada írta be magát az irodalomtörténelembe. Magyarra Radnóti Miklós élete utolsó munkáinak egyikeként fordította le.

 

Lev Tolstoj: Háború és béke

A halhatatlan orosz író, Lev Tolstoj hét éven keresztül írta a Háború és békét. A - kiadástól függően – körülbelül 1700 oldalas remekmű számtalan, részletes jellemrajzú szereplőt felvonultatva meséli el napjainkban is érvényes tanulságait.

 

Umberto Eco: A Foucault-inga

Három kiadói szerkesztő egy Abulafia nevű számítógép segítségével nekilát, hogy egy tökéletes Tervet kovácsoljon. A Foucault-inga sorrendben a második regénye Umberto Eco professzornak, a világhírű olasz szemiotikusnak.

 

Robert Pirsig: A Zen és a motorkerékpár-ápolás művészete

Robert Pirsing kötetét műfajilag valahova regény és az esszé közé szokták besorolni, melyben az író az emberi civilizáció mai sorskérdéseiről elmélkedik.

 

Don DeLillo: Underworld

Nick Shay egy hulladék-gazdálkodási végrehajtó, akinek baljós múltja és csalfa felesége van – az ő életét meséli el az Underworld. 2006-ban a The New York Times kritikusai az elmúlt 25 év második legjobb könyvének szavazták meg. Magyar megjelenéséről nincsenek információink.

 

Fjodor Dosztojevszkij: Bűn és bűnhődés

A Háború és béke után újabb orosz klasszikus a listán. Dosztojevszkij regényében az emberi lelkiismereté a főszerep – több listáshoz hasonlóan már az irodalomórákról is ismerhető.

 

James Joyce: Ullysses

James Joyce könyve nem épp egy könnyű esti olvasmány, de irodalmi jelentősége vitathatatlan. A történet mindössze egy nap alatt játszódik Dublinban, feltűnnek benne önéletrajzi elemek és az Odüsszeia eseményei is.

 

Roberto Bolano: 2666

A szerkezetileg öt részre bontható könyvben Bolano különböző szereplőket többféle szemszögből szólaltat meg – de minden történet egy baljós mexikói városkához kapcsolódik, ahol 300 fiatal nőt gyilkoltak meg. Magyar megjelenéséről nincsenek információink.

 

David Foster Wallace: Infinite Jest

Az Infinite Jest című regény 1996-ban jelent meg. A helyszín a jövő Észak-Amerikája, melyről félig viccesen, félig komolyan mesél az író. Magyar megjelenéséről nincsenek információink

 

Marcel Proust: Az eltűnt idő nyomában

Az eltűnt idő nyomában című regényciklust a 20. század francia irodalmának egyik legkiemelkedőbb alkotásaként tartják számon. Proust a társadalmi rétegek egymáshoz való viszonyát és az emberi lélek útvesztőit is vizsgálja.

 

Eric Hobsbawm: Mozgalmas évek

Eric Hobsbawm, a világhírű történészprofesszor önéletrajzában a szélsőségek korát mutatja meg, de most az egyén szemszögéből, ironikus bölcsességgel és kellő távolságtartással.

 

Forrás: shortlis.com

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.