Hirdetés

75 éves a Penguin Books

|

Az 1935-ben létrejött Penguin Books új ötleteivel nagyban megváltoztatta az olvasói szokásokat.

Hirdetés

Akkoribban a könyvek ára és a könyvtár olvasójegyek is igen magasak voltak, persze hozzá lehett jutni olcsóbb könyvekhez, de az olcsó könyvek, olcsó tartalmat igértek. A Penguin Books alapítója, Sir Allen Lane, éppen Agatha Christie birtokáról tartott hazafelé és a vasútállomáson olvasni való után kutatott, ám legnagyobb csalódására csak újságokat és viktoriánus könyveket talált. Ekkor jött az ötlet, hogy olcsó és szórakoztató irodalmat ad az emberek kezébe, melyet nemcsak könyvesboltokban, de pályaudvarokon, dohányboltokban, és akár autómatákból is meg lehet vásárolni. Így indult el 1935-ben, az első modern zsebkönyvsorozat, Penguin Books névvel.

A sorozat logójául szolgáló pingvint Sir Allen Lane titkára javasolta, és egy munkatársa hozzá is látott a helyi állatkertben, hogy lerajzolja a pingvint, mely mára az egyik leghíresebb logói közé tartozik.

A Penguin Books olyan neveket tudhatott magáénak, mint Agatha Christie, Ernest Hemingway vagy André Maurois, így biztosítva a minőségi irodalmat, ám a könyvek ára mindössze egy doboz cigaretta árába kerültek. A könyvek borítóján szereplő három színes csík pedig jelölte a könyv műfaját, a narancssárga a regényt, a kék az életrajzot, a zöld a krimit jelentette.

A sorozat hamar népszerű lett, ugyanis 4 nap alatt már több mint 150 ezer könyv kelt el, ami egy év múlva már hárommillióra duzzadt.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.