Hirdetés

A költészet napja - Három verseskönyv a Libritől

|

Pion István Atlasz bírja, Sirokai Mátyás A beat tanúinak könyve és Simon Márton Polaroidok című könyvét mutatja be rendhagyó, zenés költészet napi programján, április 11-én a Libri és a Helikon Kiadó a Corvintetőn.

Hirdetés

Dunajcsik Mátyás, a Libri Kiadó szépirodalmi főszerkesztője az MTI-nek elmondta, hogy a József Attila születésnapján, április 11-én 19 órakor megrendezendő est első felében az Amoeba zenekar zenei aláfestésével mutatják be a három verseskötetet, majd a programot a költő barátok, slammerek fellépése zárja. Ennek során színpadra lép Süveg Márk Saiid, Závada Péter, Csider István Zoltán, Gábor Tamás Indiana és még sokan mások. Az esten Korai Zsolt vetít majd, így egy "komplex, audiovizuális performansz" várja az érdeklődőket.

 "Pion István és Simon Márton nemcsak hagyományos költő, hanem az elmúlt évek nagy népszerűségre szert tett slam poetry mozgalmának is fontos képviselője" - hangsúlyozta Dunajcsik Mátyás, aki szerint mind a három kötet magas szintet képvisel a költők pályáján és a kortárs magyar lírában is.

 Pion István Atlasz bírja című kötete áll a legközelebb a "hagyományos" lírához, noha a szövegei időnként slam poetry esteken is elhangoznak. Családi mikrotörténelem, számvetés - ilyen témák foglalkoztatták az első kötetes költőt. 

Simon Márton Polaroidok című kötete rövid, tömör verseket tartalmaz, amelyek néha csak egy-egy mondatból állnak. "Nyilvánvaló a kapcsolat a japán haikuval, Simon Márton egyébként japán szakos egyetemista" - magyarázta a főszerkesztő, aki minimalista, ambient költészetnek nevezte a kötet verseit. Hozzátette: a tömör forma reflektál a mai, egyre koncentráltabb kommunikációra is. "Már-már pólóra kívánkoznak ezek a mondatok" - jegyezte meg.

Sirokai Mátyás A beat tanúinak könyve című kötete prózaverseket tartalmaz. "Nagyon erős spirituális érdeklődés rajzolódik ki belőlük, amelyet erősen inspirál a tudományos-fantasztikus irodalom filozofikus vonulata is. A kötet címében szereplő beat szó utal a beatköltészetre, amelynek szellemi hátterét szintén a spirituális, a formalizált vallásoktól eltérő szemlélete adta" - magyarázta Dunajcsik Mátyás. Sirokai Mátyás aktív zenész, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemen szerzett diplomát ütőhangszer szakon.

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.