Hirdetés

A Locus-díjra jelöltek közt az Agave Könyvek két szerzője

|

Idén is kiosztják a rangos Locus díjat, s idén a jelöltek között szerepel az Agave Könyvek két szerzője: Iain M. Banks és Suzanne Collins.

Hirdetés

Múlt pénteken hozták nyilvánosságra az idei Locus-díj jelöltjeit, s közöttük szerepel Iain M. Banks Surface Detail c. műve a Legjobb Sci-Fi Regény kategóriában, míg Suzanne Collins Mockingjay c. könyve a Legjobb Ifjúsági Regény kategóriában került az öt legjobb közé.

E két díjért különösen nagy verseny várható idén, ugyanis Banks mellett többek közt William Gibson és Ian McDonald legújabb regényei, Collins mellett pedig Paolo Bacigalupi és Terry Pratchett aktuális szerzeményei is megtalálhatóak a jelöltek közt. A győzteseket június 24-26-án jelentik be Seattle-ben a Science Fiction Awards-hétvégén.

 

A Locus-díjat egyébként először 1971-ben adták át a sci-fi és fantasy legelismertebb szaklapjaként számon tartott Locus magazin olvasói az éves szavazásukon győztesként kikerülő szerzőknek. Az elmúlt negyven év során presztízsértékűvé vált mind a díj, mind az átadás ceremóniája, amin a leghíresebbek kiadók és szerzők egyaránt jelen szoktak lenni.

 

 

A két szerzőről:

Iain M. Banks első regényét - A Darázsgyárat - az Independent címû angol napilap szavazása alapján beválasztották az évszázad 100 legjobb könyve közé. Azóta folyamatosan jelennek meg könyvei hol Iain M. Banks, hol Iain Banks néven, kirobbanó sikert aratva. John Sutherland, a London Review of Booksban 1993-ban ezt írta Banksrôl: „Ahogy Graham Greene-bôl kettô volt, úgy Banksbôl is. Iain Banks hat klasszikus regényt írt, míg Iain M. Banks hat sci-fi regényt. Banks olyan tehát, mint a sziámi ikrek: születésétôl fogva egy test, de két lélek.“ Regényei számos nyelven láttak napvilágot, s a filmstúdiók érdeklôdését is felkeltették. A Surface Detail című legújabb sci-fi regénye 2010. októberében jelent meg.

 

Suzanne Collins a karrierje kezdetén számos Nickelodeon műsorban működött közre, többek között az Emmy-díjra jelölt Clarissa mindent megmagyaráz, valamint a Shelby Woo titkos aktái című sorozatokban. Az írással a 2000-es évek elején kezdett el komolyabban foglalkozni, egy ötrészes gyerekkönyvsorozattal mutatkozott be. 2008-ban megírta Az éhezők viadalát, ami világszerte óriási sikert aratott: több millió példányban értékesítették és már forgatják a filmváltozatát, aminek a premierje jövő márciusban lesz. A történet azóta trilógiává bővült, aminek a Mockingjay a befejező része, és várhatóan novemberben jelenik meg az Agave Könyvek gondozásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.