Hirdetés

A Star Wars Jedi: Survivor előzményregénye izgalmasan vezeti fel Cal Kestis új kalandjait

|

A Respawn két Star Wars Jedi-videojátéka közötti időszakot egy könnyvel ismerhetjük meg, ami egyszerre szórakoztató, akciódús és érzelmes.

Hirdetés

A 2019-ben megjelent Star Wars Jedi: Fallen Order videojáték története évekkel a Galaktikus Köztársaság bukása, a 66-os parancs kiadása, valamint a jedi rend szinte teljes kiírtása után játszódik, amikor egy padawan, bizonyos Cal Kestis a Bracca bolygón bujkál a birodalmi inkvizíció elől, és rejtegeti képességeit. Egy nap azonban baleset történik, Cal lelepleződik, és menekülni kényszerül, miközben a nyomában lohol a Második Nővér nevű veszedelmes inkvizítor. Újdonsült társaival, Cere Junda jedi mesterrel, Greezzel, a négykarú pilótával és a végtelenül cuki BD-1 droiddal kiegészülve azt a célt tűzik ki maguk elé, hogy feltámasztják a jedi rendet. 

Az EA és a Respawn Entertainment sztoriközpontú, de harcainak köszönhetően kihívást is nyújtó alkotása akkora siker lett, hogy a kiadó zöld utat adott a folytatásnak, a Star Wars Jedi: Survivor pedig 2023-ban érkezett meg, amikor Cal már jedi lovagként, egy új csapat élén járja a galaxist, hogy ott törjön borsot a birodalom orra alá, ahol csak tud. Hová tűnt Cere Junda, Greez és az időközben hozzájuk csapódott dathomiri éjnővér, Merrin? A folytatás ezt megválaszolja, viszont a két videojáték közötti időszakban még jobban elmerülhetünk a Sam Maggs által írt, a Szukits kiadónál megjelent könyvvel, a Star Wars Jedi: Háborús sebekkel, amely több olyan dolognak is megágyaz, ami a Survivorban nyer értelmet. 

Hirdetés

Maggs regénye bemutatja, hogy a Fallen Order után főhősünk, Cal hogyan kezd új életet a Stinger Mantis legénységének kvázi kapitányaként: miközben veszélyesebbnél-veszélyesebb küldetéseket vállalnak el, hogy a lehető legtöbb kárt okozzák az emberek életét megnyomorító elnyomóknak, arról is gondoskodniuk kell, hogy egy célért dolgozzanak, és ne hulljon szét az egy családdá kovácsolódott csapatuk. Bár megkérdőjeleződik, hogy meddig vihetik még vásárra a bőrüket azért, hogy néhány horpadást okozzanak a birodalom páncélján, amikor felbukkan egy új, nagyon kecsegtető opció egy birodalmi dezertőr képében, akkor felsejlik előttük a kiugrás lehetősége. 

A Fret nevű idegen az újrakezdés reményében beszámol nekik egy rendkívül erős, felbecsületetlenül értékes harci eszközről, ami rengeteget segíthetne az ellenállásnak, Fret pedig hajlandó résztvenni a megszerzésében. Csupán annyi a bökkenő, hogy ehhez a birodalom egyik legveszélyesebb helyére kell betörniük és a nyomukban van annak egyik legveszedelmesebb szolgája, az Ötödik Fivér, aki zsigerből gyűlöli a jediket. Eközben a csapaton belül is felüti a fejét a disszonancia, különféle érzések és vélemények ütköznek, amik komoly következményekkel járnak. Ezek egy részét pedig láthatjuk megelevenedni a Star Wars Jedi: Survivor videojátékban is. Az író végig könnyedén képes fenntartani a figyelmet, a harcokba ugyanúgy bele tudja olvasóját helyezni, mint a gyengédebb pillanatokba. A Háborús sebek természetesen kétértelmű cím, hiszen itt csupa olyan karakterról van szó, akikre komoly hatással volt a birodalom, nem látható sérüléseket cipelnek magukkal, és egy kapaszkodók nélküli világban igyekeznek ragaszkodni ahhoz, ami még megmaradt nekik. 

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


Ennek köszönhetően a regény nemcsak a bosszú és a remény jelentőségével játszadozik el, hanem a szeretet, a szerelem és a család fogalmaival is. Az egymás iránti vonzódás, a másikkal kapcsolatos gondolatok és az érzések kifejeződése remekül van illusztrálva, kibontva - még akkor is, amikor azonos neműek között történik a dolog. Szokás manapság mindennel kapcsolatban woke-ot kiáltani, de a Háborús sebek nem foglalkozik azzal, hogy ki az a két fél, akik többek egymásnak barátságnál, elsősorban az érzelmek bemutatására, beteljesülésére hagyatkozik, ez pedig nagyon szépen, átélhető módon történik, ami közben játszi könyedséggel meg lehet feledkezni a nemekről. Kár lenne, ha valaki emiatt nem adna esélyt a kötetnek, ugyanis végig olvasmányos stílusban megírt, szórakoztató és a szívre, lélekre egyaránt ható regényről van szó, amelyet a Star Wars Jedi: Survivor végigjátszása előtt ajánlunk elolvasni, de tekintve, hogy az 2023-ban jelent meg, ezért utólag is érdemes belefogni, hogy világosabbá váljon néhány részlet például Greez és Merrin kapcsán. 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.