Hirdetés

A szerb kultúra hónapján 31 program országszerte

|

Harmincegy programot kínál A szerb kultúra hónapja című eseménysorozat, amelyet péntektől rendez meg országszerte a Magyarországi Szerb Kulturális és Dokumentációs Központ.

Hirdetés

Gyurity Milán, a központ igazgatója elmondta az MTI-nek, hogy Budapesten kívül Pécs, Mohács, Szeged, Battonya, Lórév, Hercegszántó, Deszk, Budakalász és Százhalombatta is részt vesz a programokban.
A péntek esti megnyitón beszédet mond Latorcai Csaba, az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes-államtitkára, eljön az eseményre Bojan Pajtic, a Vajdaság Tartomány miniszterelnöke és Aleksandar Cotric, a szerbiai parlament diaszpóráért felelős bizottságának elnöke.
Folytatják azt a hagyományt, hogy a kulturális hónap keretében a két szomszédos ország egy-egy vezető képzőművésze mutatkozik be kiállításon. Így idén Aknay János, a Szentendrén élő Kossuth-díjas festőművész és Slobodan Knezevic grafikusművész, az Újvidéki Művészeti Akadémia tanára állítja ki munkáit a Szerb Kulturális Központban, a Nagymező utca 49. alatt.
A Magyarországi Szerb Színház Kovácsok című darabjának premierje lesz szeptember 21-én, pénteken Budapesten, majd a darabot 23-án bemutatják Mohácson is. A szerb színház magyar nyelvű előadását, a Párizs hídjai címűt láthatják az érdeklődők Budapesten, a Terézvárosban, az Eötvös utca 10. alatt.
Vujicsics Sztoján íróra, költőre, a magyarországi szerb kultúra, irodalom, a magyar-délszláv művelődési kapcsolatok vezető személyiségére emlékeznek halálának 10. évfordulója alkalmából szeptember 24-én az Országos Idegen Nyelvű Könyvtárban.
Pesti irodalmi omnibusz címmel irodalmi találkozóra jönnek el a magyarországi, a romániai, a szerbiai, a franciaországi és a németországi szerb írók szeptember 29-én. Az irodalmi est mellett kiállítás nyílik Spomenka Aleckovic németországi szerb képzőművész munkáiból, majd a Meselia zenekar muzsikál a kulturális központban.
Szegeden és Százhalombattán is bemutatják Milosevits Péter A szerb irodalom története című könyvét. A belgrádi drámai színház a budapesti Újszínházban szerepel a korábbi csereegyezmény keretében, a társulat előadja Colin Higgins Harold és Maud című darabját.
Pécsett a hagyományos gucai (Szerbia) trombitafesztivál tavalyi győztes együttese, a Dejan Lazarevic zenekar ad koncertet október 12-én.
A szerb kultúra hónapja záró rendezvénye október 13-án lesz a budapesti szerb nagykövetségen. Fellép a Trio Anima és a Magyarországi Szerb Színház két művésze, Rusz Milán és Milosevits Mirkó. Az eseményen részt vesz Bratislav Petkovic, Szerbia kulturális minisztere - összegezte a programot Gyurity Milán.

 

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.