Hirdetés

Ajánló - Jane Austen: Büszkeség és balítélet

|

Jane Austen leghíresebb regényét, a Büszkeség és balítéletet ajánljuk most figyelmetekbe!

Hirdetés

 

Van-e olyan klasszikus romantikus regény, melyet jobban szívébe zárt volna az olvasóközönség, mint a Büszkeség és balítéletet? Versenytársai szép számmal akadnak, és sokan ki-ki billenthetik az első helyről - de úgy hiszem, nem véletlenül van (és lesz is ott mindig) a dobogón.

Miben rejlik a népszerűsége? Ezen sokat lehetne vitatkozni. Sokak szerint azért szeretik sokan ennyire Elizabeth Bennet és Mr. Darcy történetét, mert Austen végre egy olyan női főszereplőt alkotott, aki nem szépségével, hanem eszével hódit. Elizabeth nem a legvonzóbb testvérei közül, és elsőre nem is kelti fel különösebben a férfiak érdeklődését - így Mr. Darcy-ét sem. Sőt, rögtön a regény elején megbizonyosodhatunk a kölcsönös ellenszenvről, ami éreznek egymás iránt. Azonban, ahogy egyre előrébb haladunk a történetben, és egyre jobban kibontakoznak a konfliktusok és a jellemek, Elizabeth intelligenciájával hívja fel magára a figyelmet. Ezt remekül kihangsúlyozza például fiatalabb testvérei, édesanyja, és a Bingley-nővérek komikus butasága is.

A másik, ami szerintem ennyi rajongót adott Austen könyvének, az a nagyon jól felépített és látványos karakterfejlődés, amely végbemegy mindkét főszereplőben. A regény végére mind Elizabeth, mind pedig Darcy megtanulja a maga kárán, hogy legrosszabb tulajdonságaikkal csak saját boldogságukat hátráltatják. Ezzel pedig a romantikus történet tanulságot is ad az olvasónak - nem mellesleg pedig egy nagyon hiteles, pontos és érdekes ábrázolását a korabeli társadalomnak.

Az sem véletlen, hogy Dunát lehetne rekeszteni azokkal a folytatásokkal, amelyeket már nem Jane Austen, hanem lelkes utódjai vetettek papírra. A legbizarrabb közülük minden bizonnyal Seth Grahame-Smith átirata, ami Büszkeség és balítélet meg a zombik címmel jelent meg - a klasszikus fejezeteket emberi agyra éhező élőholtak támadásaival, és a kiképzett harcosokká avanzsált Bennet-lányok akció-jeleneteivel tűzdelve meg. És miután az eredeti történet is megélt legalább egy tucat filmfeldolgozást, rögtön forgattak ebből is egyet - elvileg idén már be is ülhetünk rá a moziba...

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.