Hirdetés

Ajánló - Kertész István: Regélő Róma

|

Hirdetés

regelo-roma
A Kossuth Kiadónak köszönhetően jutott el hozzánk a Regélő Róma című kötet. Mint a történelmi irományok szerelmese, kaptam az alkalmon és elhappoltam a kollégáim elől. Nagy izgalommal ütöttem fel az első oldalt, hiszen olyan vállalkozásba fogott a szóban forgó könyvvel az író, amire csak nagyon kevesen vállalkoztak. Értem én ezalatt azt, hogy Róma mondáiról számtalan alkotást találhatunk, de gyerekek és felnőttek számára egyaránt érthető és élvezhető alkotást alig. Róma születéséről leginkább mindenkinek egy-egy homályos mende-monda jut eszébe Aeneasról, esetleg Romulusról és Remusról. Ez a kötet végre tiszta vizet önt abba a bizonyos pohárba, és rendkívül olvasmányos formában meséli el, hogyan is alakult ki az ókori városok legnagyobbja. A könyv történetei elég széles időszakot ölelnek fel. Aeneasszal kezdődik minden, a legutolsó történetben pedig Camillus dicső tettét izgulhatjuk végig. A történetekben keverednek a meseszerű és valós adatok. Persze nem kell aggódni, mindezek jól elkülöníthetően vannak leírva. A könyv megalkotása mögött komoly kutatómunka áll. Számtalan ókori szerző műveit használta fel az író a történetek összeállításánál. Forrásai között olyan nevek szerepelnek, mint Plutarkhosz, Titus Livius, Vergilius és még sokan mások. Persze a modern kor szakirodalmát sem mellőzi a szerző. A könyv nagy legnagyobb előnye az, hogy szórakoztatva tanít. A leírt adatokat nem szárazon, szaknyelven írja le, hanem ízesen megfogalmazva, érthetően, mintha csak egy regét olvasnánk. Egy kis érdekesség, hogy a könyv 1995-ben már megjelent Római regék címmel korlátozott példányszámban. A kiváló ókortörténész 2013-ban kérte fel a Kossuth Kiadót, hogy gondozzák az életművét. Ennek eredményeképp látott napvilágot a Regélő Róma is. A kötetért hálás köszönet illeti a Kossuth Kiadót!
Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.