Hirdetés

Ajánló – Robert Cormier: Csokoládéháború

|

Robert Cormier regényében Jerry Renault egyszemélyes lázadásáról olvashatunk...

Hirdetés

 

„A világon kétféle ember létezik – győztesek és áldozatok.”

 

Mégis, milyen lehet az a „csokoládéháború”? Hogyan robbanthat ki az édes, népszerű édesség káoszt és felfordulást, hogyan fordíthatja ki sarkaiból a világot?

Jerry Renault világát kifordította, mégpedig visszafordíthatatlanul. A csokoládéháború az ő személyes harca: lázadás az elnyomás ellen, a sivárság és a farkastörvények ellen, a hatalommal való visszaélés ellen, az élet megváltoztathatatlan igazságtalanságai ellen. A Trinity Gimnáziumban uralkodó, Virrasztók nevű „banda” minden diákot madzagon rángat: csínyekre és rendbontásra kényszerítik a többieket, de céljaik nincsenek, csupán az anarchia utáni vágy hatja őket. Az egyházi középiskola igazgatója, Leon atya pedig rendre és fegyelemre szoktatná a tanulókat, viszont ő sem a diákok érdekében tevékenykedik: saját uralkodási kényszerét éli ki a gyerekeken. Jerry a Virrasztók és Leon atya haragját is magára vonja, amikor az addig csendes és átlagos fiú a tanári parancsot és a bandavezér Archie utasításait is figyelmen kívül hagyja.

Minden egy hihetetlenül átlagos, már-már jelentéktelen szituációból indul ki. Az iskola diákjainak minden évben csokoládét kell árulnia, hogy bevételhez juthasson az intézmény. Jerry azt a feladatot kapja Archie-tól, hogy két hétig tagadja meg az árusítást – a fiú azonban a határidő letelte után sem kezd el házalni a csokoládéval. Így Leon atya és a Virrasztók is első számú közellenségnek tekintik Jerry-t. A fiú maga sem tudja megmondani, miért dacol egyszerre két ellentétes erő akaratával is – csak annyit tud, hogy elege van mindenből.

Jerry lázadása annyira passzív, és annyira apró méretű, hogy az olvasó előre nem is érti, hogyan is válhat ez a regény fő konfliktusává. A „csokoládéháború” azonban túlmutat pár kamaszos balhén: a modern kori ember kálváriájának tükre a rá nehezedő társadalmi nyomás ellen harcolva. Jerry a kicsinyes emberi gonoszság áldozata, a kontroll nélkül maradt tinédzserek mikro-társadalmának vesztese.

Olvasás közben pedig elgondolkodunk: hát nem ez zajlik körülöttünk is, csokoládéval vagy anélkül? Irányítani és befolyásolni akarnak minket, megváltoztatni és elnyomni, az ellenállás pedig sokszor még csak eszünkbe se jut. Jerrynek eszébe jutott, de egyedül volt – és, hogy vajon hány Jerry próbál még egymagában küzdeni ezen a világon… csak találgatni tudunk.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.