Hirdetés

Átadták az Artisjus irodalmi díjait

|

Idén is kiosztották az Artisjus elismeréseit: négy irodalmi és egy irodalmi nagydíj „talált gazdára”.

Hirdetés

A szervezet kuratóriuma irodalmi díjjal tüntette ki Papp Sándor Zsigmondot, Zalán Tibort, és Varga Mátyást, míg az Artisjus Irodalmi Nagydíjat Spiró György írón kapta.

Spiró György 1946 április 4-én, Budapesten. 1972-ben az ELTE Bölcsészkarán magyar-orosz-szerb-horvát szakon tanári diplomát, 1972-ben az Újságíró Főiskolán újságírói és szociológusi diplomát szerzett. 1970 és 1971 között a Magyar Rádió újságíró-gyakornokaként ténykedett, ezt követően 1976-ig a Corvina Kiadó szerkesztői posztját töltötte be. 1976 és 1978 között az MTA Kelet-Európai Kutató Intézet munkatársa volt, 1978 óta az ELTE tanára – előbb a Világirodalmi Tanszéken, majd 1992 óta az Esztétika Tanszéken.

Az írót Grecsó Krisztián méltatta, aki elmondta, hogy nemcsak a magyar irodalom korszakos jelentőségű alkotója a Fogság, a Jövevény és a Jégmadár regények szerzője, de a világon mindenütt számon tartják.

Az Artisjus Magyar Szerzői Jogvédő Iroda Egyesület a zeneszerzők, szövegírók, zeneműkiadók és irodalmi szerzők egyesülete. Feladata, hogy az alkotók egyes szerzői jogait kezelje, s így jövedelemhez juttassa munkájuk után. Ma közvetlenül mintegy tízezer magyar szerző jogait kezeli. Küldetésének része, hogy minél egyszerűbbé tegye az alkotók és az alkotásokat használók viszonyát, 

 

Forrás: litera.hu

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.