Hirdetés

Az olvasás megszerettetése

|

Olvasni jó. Igaz, ezzel az állítással nem sokan értenek egyet, ugyanis a fiatalok legtöbbje még csak nem is hajlandó nyitottságot mutatni egy-egy kiváló regény elolvasása felé.

Hirdetés

Tény, hogy akadnak köztük kivételes ifjoncok, akiknek a legjobb szórakozás egy izgalmas kaland, esetleg egy mézes mázos szerelmi regény végignyálazása. Felmerülhet a kérdés, hogy ki milyen módon kapott rá az olvasásra, illetve melyik volt az a bizonyos alkotás, amely először repítette végig a képzelet birodalmán?
A kérdésre a válasz nem egyszerű, hiszen ahány ember, annyi féle ízlés. Igaz ez a könyvekre és a különféle irodalmi alkotásokra is. Mármint abban az értelemben, hogy minden ember másfajta irodalmi művet kedvel. Vannak, akik az ókor nagyjai között találják meg a számukra megfelelő szellemi táplálékot, de olyanok is akadnak szép számmal, akiket a mai kor művészete érint meg leginkább. Annyi bizonyos, hogy az alapok az iskolában épülnek fel. Itt kellene, hogy először kapjunk olyan olvasmányélményt, aminek hatására később rendszeres látogatói leszünk a könyvtáraknak és könyvesboltoknak. Az, hogy sikeres-e vagy sem a jelenlegi oktatási rendszer, döntse el mindenki saját maga. De annyit kijelenthetünk, hogy a 12-13 éves korosztály számára nem biztos, hogy a legmegfelelőbb választás a klasszikus írók egy-egy nehezebb műve. Sokkal nagyobb kedvet kapnának a fiatalok az olvasáshoz abban az esetben, ha a ma oly népszerű fantasy, sci-fi vagy krimi műfajaihoz tartozó alkotást kapnának kézhez. Ismét vitába lehetne szállni ezzel a kijelentéssel kapcsolatban, hiszen nem biztos, hogy mély mondanivalóval rendelkeznek ezek a művek, ellenben az említett klasszikusokkal. De véleményem szerint nem is ez lenne az elsődleges cél, sokkal inkább az, hogy rászoktassuk a fiatalokat az olvasásra és fontos szempont, hogy élvezzék is azt.


A végső kérdés az, hogy a remekművek vagy a népszerű alkotások visznek-e közel az olvasás megszeretéséhez? Nehéz kérdés, hiszen mindkét csoportban vannak olyan művek, amelyek végiglapozása óriási élményt, vagy heves ellenérzéseket váltanak ki. Napjainkban népszerűek a vámpírokról és egyéb természetfölötti lényekről szóló alkotások. Fiatalok milliói rajonganak az imént említett lények történeteit elmesélő kötetekért. Ezt a rajongást használta ki Stephenie Meyer, aki jelen korunk egyik legnépszerűbb könyvsorozatát, a Twilight szériát alkotta meg. Az alap történet nem túlzottan bonyolult. Adott egy középiskolás lány, Bella, aki a nagyvárosi életet hátrahagyva egy eldugott kis faluba költözik édesapjához. Itt ismerkedik meg a különös Edward Cullennel, akiről hamar kiderül, hogy valójában egy vámpír. Természetesen, ahogy az lenni szokott, a két fiatal egymásba szeret, de szerelmük beteljesülése nem olyan egyszerű.
Hogy a fentebb említett alkotás hordoz-e valamilyen mélyebb mondanivalót, arra egy nagyon egyszerű és szomorú választ tudunk adni. Nem. Az ég egy adta világon semmilyen mélyebb tartalommal nem bír, de hát nem is ez a célja. A cél az, hogy minél többen vegyék kézbe és élvezzék az izgalmas történetet. Ezt a célt el is érte Meyer kisasszony, ugyanis tinilányok milliói váltak Twilight rajongókká. Sajnos negatívum, hogy az iménti példa leginkább a lányokkal kedveltette meg az olvasást. De vajon milyen könyv az, ami a fiúknál okozza ugyanezt?


J. R. R. Tolkien a valaha élt leghíresebb fantasy író. Legfőbb műve, a Gyűrűk Ura trilógia több millió eladott példánnyal büszkélkedhet. A földön alig akad olyan ember, aki ne hallott volna Frodó és társai történetéről. Irodalmárok Tolkien művét a szépirodalomba sorolják. Az izgalmas történeten kívül erkölcsi mondanivalója is van, valamint számos olyan kérdést feszeget, amelyet előtte számos klasszikus író feltett. Művében megjelenik a gonosz és a jó viszonya, a halál utáni élet, a zsarnokság és a környezetvédelem kérdése is. Ez a könyv egy kiváló példa arra, hogy nem feltétlenül unalmas egy olyan könyv, amiben komoly témákat feszegetnek. Tolkiennek sikerült lenyűgöző formába varázsolnia azokat a dolgokat, melyeket előtte többnyire csak száraz, unalmas módon festettek le. A fiúk rajonganak a Gyűrűk Uráért, nagyon sokak számára az első maradandó olvasmányélményt Tolkien örök klasszikusa okozta.


Természetesen magyar példát is lehetne említeni. Ki ne hallott volna Fekete István kedves állatfiguráiról? Vuk, Karak, Lutra, Kele, Bogáncs és a többiek nagyon sok gyerek és felnőtt számára okoztak vidám, olvasással teli órákat. Fekete István az egyik legnépszerűbb magyar író, aki a természetet elérhető közelségbe és szerethetővé varázsolja lebilincselő stílusával. Személyes kedvencem a Lutra című alkotás, amely zseniálisan meséli el az öreg vidra életét. Mellette bepillanthatunk az emberek mindennapjaiba. Emberi és állati sorsokat ismerhetünk meg. Olyan formában, amely a regény elejétől fogva rabságban tartja az olvasót. Fekete István regényei is sokakkal kedveltették meg az irodalmat.
A fenti példákból is látszik, hogy vannak olyan alkotások, amelyek képesek megszerettetni az irodalmat. Sajnos tapasztalat, hogy a kötelező olvasmányok legtöbbje nem a fenti irányvonalat követi. Az általános iskolai tanterv olvasmányiról az a szomorú tapasztalat, hogy nem megkedveltetik, sokkal inkább elriasszák a fiatalokat az olvasástól. Valljuk be, ezen a rendszeren változtatni kellene picit.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.