Hirdetés

Az űrben még mindig hallják a sikolyodat - StarCraft: Túlélők

|

Magyarul is folytatódott a Dark Horse StarCraft-képregénye rövid, de izgalmas formában.

Hirdetés

A Blizzard videojátékának világa már akkor elnyerte sokak szívét, amikor 1998-ban megjelent az első rész, és először merülhettünk el a stratégiai játék 26. századba helyezett történetében, amelyben a Tejútrendszer távoli részén található Koprulu szektor uralmáért folyt a küzdelem három faj, vagyis a körülményekhez alkalmazkodó, erősen militarista terránok, az állandóan fejlődő rovarszerű zergek, valamint a technológiailag rendkívül fejlett, titokzatos protossok között. Az elmúlt két évtized során még több részletét ismerhettük meg a játék univerzumának, ahogy további videojátékok, regények, társasjáték és egyéb termékek kerültek kiadásra, köztük a lore-t bővítő képregényekkel is. 

Hirdetés

Ezek között kapott helyet a StarCraft: Scavengers, avagy magyarul StarCraft: Roncsvadászok, valamint annak közvetlen folytatása, a StarCraft: Survivors, azaz a StarCraft: Túlélők is. Központi karakterünk, Caleb egyedül menekült meg a korábbi életveszélyes kalandból, azonban továbbra is a renegát protoss parancsait kell követnie, ha élve akarja megúszni az eseményeket. A feladata egyértelmű: be kell jutnia az Umojai Protektorátus lőszergyárába, hogy megtaláljon egy titokzatos erőforrást. Csakhogy miközben Caleb a feladatra fókuszálva megpróbál beépülni és információkat szeretni, akaratán kívül közel kerül másokhoz, akiknek az élete egy hajszálon függ a küldetése miatt.

A második képregény igyekszik kicsit szélesebbre tárni előttünk a StarCraft korábban egy űrhajó belsejére korlátozott világát, ez pedig egyszerre tesz jót és rosszat is a történetnek. A feszültségkeltés ugyan többnyire működik, de értelemszerűen egy nagyobb terület kevesebb lehetőséget biztosít erre, mint egy zárt tér, viszont izgalmakból így sincs hiány, arról nem is beszélve, hogy bárki veszélybe kerül, akivel Caleb kapcsolatba kerül, így aggódhatunk azokért a karakterekért, akiket megszeretünk.

Ezt láttad már?

Rengeteg hír, cikk és kritika vár ezen kívül is a Puliwoodon. Iratkozz fel a hírlevelünkre, mert kiválogatjuk neked azokat, amikről biztosan nem akarsz lemaradni.


A szövegekért továbbra is a díjnyertes Jodie Houser (Stranger Things: A Túloldalon, Star Wars: Thrawn) felelt Oszlánszky Zsolt fordításában, a horrorfilmekbe illő rajzokat pedig ezúttal is Gabriel Guzmán követte el. Történetmesélésük legerősebb eszköze még mindig a belénk kódolt empátia, az ismeretlentől való félelem és az erőszak által nyújtott adrenalin kihasználása, egymásra építése. Guzmán színhasználata és árnyékolási technikája különösen kiemeli a történések groteszkségét, Caleb arckifejezései konstans emlékeztetnek minket a háttérben megbújó fenyegetettségre, a panelek elrendezése felerősíti a főszereplőben is jelenlévő káoszt, kétkedést.

Bár a StarCraft: Túlélőknek nem megy annyira a feszültségkeltés, mint az előző résznek, azonban továbbra is olyan űrthillerként funkcionál, ami a franchise ismerői számára afféle kiegészítő csemegeként működik, a névvel újonnan ismerkedők pedig kíváncsisággal telve merülhetnek el ebben a halálos sci-fi univerzumban. A legboldogabbak persze akkor lennénk, ha egy-egy képregény nem csupán négy füzetet vonultatna fel, hanem egy teljesebb élmény kedvéért a teljes sztorit, de emiatt nyilván a Dark Horse ajtaján kell dörömbölni, nem a magyar forgalmazónál.  

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.