Hirdetés

Berkesi András – Kardos György: Kopjások

|

Egy izgalmas történet, ami a II. Világháború utáni Magyarországon zajlik.

Hirdetés

 

A háború után Magyarországon nem egy reakciós-illegális szervezet harcolt egymással. Erre még rásegítettek a tisztázatlan politikai viszonyok, valamint a külföldi kémszervezetek is.
A Kopjások egy nacionalista-fasiszta szervezet. Ide kerül akaratlanul Perlaky Mária. A fiatal lány 1949-ben disszidál élete szerelmével, Rajnay Zsolttal. Azonban a férfinak van egy titka, ami Mária Nyugat-Németországban tud meg. Zsolt már évek óta a Kopjások tagja, egy titkos ügynök. Mire a lány rájön az igazságra, addigra már Rajnay őt is beszervezi. Hiába próbál elmenekülni, szabadulni, szerelme révén zsarolják. Megszökni csak tíz évvel később tud, de akkor már nem üres kézzel jön. Nála vannak hírszerző főnökének az emlékiratai, amely évtizedes titkokról, bűnökről és szervezkedésről rántja le a leplet.
Berkesi András, a könyv egyik társszerzője 1919-ben született Bencsik András néven. 1945-től a Katonapolitikai Osztály, később az ÁVH tisztje, a Kádár-korszakban erősen preferált krimiíró. Számos koncepciós per előkészítésében vett részt. Ami picit érdekesebbé teszi a dolgot, az az, hogy 1950-ben őt is letartóztatták és egy koncepciós perben ítélték el. Viszonylag hamar, 1954-ben szabadult és rehabilitálták. 1956-ben 2-300 fővel védte a Belügyminisztérium József Attila utcai szárnyát a felkelők ellen. További tevékenységei is igen sokrétűek, ugyanis volt dramaturg, dolgozott könyvkiadónál és még a Nagy Lajos Irodalmi Művészeti Társaság elnökségi tagja is. 1997-ben Budapesten hunyt el.
Kardos Györggyel közösen írt könyvének első kiadása 1959-ben jelent meg. Az általam olvasott kiadás 1986-ban jelent meg a Magvető kiadó jóvoltából. Kellemes időtöltést hozzá!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.