Hirdetés

Cormac McCarthy: Az út

|

Kopár, kietlen tájak. Lepusztult, élettelen városok. Az állatok és emberek többsége kihalt. Hamu hullik alá a végtelenségig elterülő szürke égből. A Nap se ragyogja már be többé fényével a Földet.

Hirdetés

 

 

 

A túlélők maroknyi csoportja küzd az életben maradásért a kegyetlen hideggel és az elviselhetetlen éhséggel szemben.  Élelem csak elvétve található így a túlélők egy csoportja kannibalizmusra vetemedve saját fajtájára vadászik.

Ebben a könyörtelen világban bandukol fáradhatatlanul apa és fia a hideg elöl menekülve Dél felé egy szebb jövő reményében. Útjuk során meg kell birkózniuk az embertelen körülményekkel, bujkálniuk kell a kannibállá vált rosszak elől. Élelmet és ruhákat kell szerezniük a kihalás elkerülése érdekében. Talált holmijukat egy régi bevásárlókocsiban gyűjtik össze, melyet fáradhatatlanul tolnak maguk előtt, mind a saras erdőben, mind a szeméttől teli utcákon. A férfi pisztolyában összesen két golyó. Vajon képes lenne végezni a saját fiával, hogy megmentse a rosszabb haláltól?

McCarthy fantasztikus írásának köszönhetően a bemutatott pusztulásra ítélt Föld és a rövid, ám annál inkább megindító párbeszédek teszik lehetővé, hogy az olvasó maga is beleélhesse magát az apa és fia könyörtelen történeteibe. A mélyen megrázó történetből is tisztán kivehető a könyv pozitív mondani valója, hogy optimistán álljunk hozzá a dolgokhoz, még egy ilyen borzalmas világ közepette és sosem szabad hagyni, hogy a szívünkben kihunyjon a remény lángja.

 

A könyv 2007-ben elnyerte a Pulitzer-díjat emellett az angol Times magazin „"az elmúlt évtized 100 legjobb könyve" listáján az első helyet érdemelte ki.

John Hillcoat rendezésében és Vigo Mortensen főszereplésével a könyv a fim vásznakon is megelevenedik.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.