Hirdetés

Eddig nem látott Móra-iratokat mutatnak be Szegeden

|

A szakmai közvélemény számára is ismeretlen, eredeti Móra Ferenc-kéziratok kerültek a szegedi Móra Ferenc Múzeum irodalomtörténeti gyűjteményébe.

Hirdetés

 Az értékes iratokat egy budapesti magánszemély ajándékozta a dél-alföldi közgyűjteménynek - mondta el Medgyesi Konstantin, az intézmény sajtóreferense a dokumentumokat bemutató hétfői szegedi tájékoztatón. A kéziratokat - egy verset és két levelet - először szombaton, a Múzeumok éjszakáján láthatja a nagyközönség.

A referens kiemelte: a páratlan dokumentumokon jól felismerhető Móra Ferenc kézírása. Az értékes iratok eddig az ajándékozó, Kanizsai-Nagy András édesapjának családi hagyatékában voltak. Most azonban úgy döntött, az a legjobb, ha az író nevét viselő intézménybe kerülnek a dokumentumok.

A felajánlásnak köszönhetően a szegedi múzeum Móra Ferenc egykori tanárához, Mihálovits Alajoshoz írt versének kéziratával és két eredeti levéllel gazdagodott.

Mihálovits Alajos, a kiskunfélegyházi gimnázium matematika tanára közismerten szórakozott tanár hírében állt. A családi legendárium szerint ő volt az ihletője a Móra Ferenc egyik novellájában szereplő latin tanárnak, aki a szegény, de nagyon tehetséges parasztfiút - az ablakon bekiáltott jó válasz után - ölben vitte be az osztályba.

"Szíves figyelmét mélységes hálával köszöni hűséges, bár számolni nem tudó, az eredményhez mégis elérő tanítványa" - írta kedélyesen és egyben tisztelettel Móra Ferenc egykori tanárának, Mihálovitsnak.

A köszöntő versben pedig úgy fogalmaz: "Engem nagyon korán megtépdesett a tél, Hamar hulló hava fehérlik tollamon, Rám ismersz-e még öreg professzorom?"

A szakember szerint a múzeum tudatosan törekszik arra, hogy építse Móra Ferenc imázsát, hiszen egy nagyon szerethető karakter és író volt. Magánemberként amit az életről, a szerelemről, a munkáról, a politikáról vallott, mind olyan gondolatok, amelyeket érdemes időnként elővenni.

Ennek érdekében indította el a múzeum A "másik" Móra Ferenc elnevezésű közösségi oldalt és számtalan programot szerveznek az íróhoz kapcsolódva főleg a jövő évre, amikor születésének 135. és halálának 80. évfordulóját ünnepeljük majd - mondta el Medgyesi Konstantin. Hozzátette: továbbra is várják az íróhoz kapcsolható emlékeket, iratokat, amelyek jelenleg magánszemélyeknél vannak, hiszen közkincsként a szegedi múzeumban ezek örökre megmaradhatnak.

Az irodalomtörténeti szempontból is figyelemreméltó, most előkerült dokumentumokat a nagyközönség először szombaton, a Múzeumok éjszakáján láthatja a Móra Ferenc Múzeum történeti kiállítóhelyén, a Fekete-házban.

 

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.