Hirdetés

Elhunyt Ana María Matute spanyol regényíró

|

Nyolcvannyolc éves korában elhunyt Ana María Matute díjnyertes spanyol regényíró, akit a polgárháború utáni spanyol irodalmi nemzedék egyik legnagyobb alakjaként tartanak számon.

Hirdetés

 

Matute szerdán egy barcelonai kórházban hunyt el szívroham következtében. Pályafutása során szinte az összes jelentős spanyol irodalmi díjat elnyerte, köztük a "spanyol nyelvű irodalom Nobel-díjaként" is emlegetett Cervantes-díjat.
 

Műveinek központi témája a gyermekkor és az elvesztett ártatlanság kérdése, a társadalmi igazságtalanság és azok a problémák, amelyek a polgárháború után sújtották hazáját. Magyarul megjelent Paulina című ifjúsági regénye és számos novellája is.
 

Az 1970-es évek közepén véget ért Franco-rezsim idején a barcelonai szerző munkáinak nagy részét cenzúrázták, és őt magát eltiltották az újságokban vagy magazinokban való publikálástól.
 

"Tiszteletlennek, erkölcstelennek neveztek, minden szavamat kiforgatták" - mondta az író egy 2011-es kiállításon, amely azt mutatta be, hogy a hivatalos cenzorok miként változtatták meg munkáit.

A depresszióval folytatott küzdelme miatt Matute az 1970-80-as évek nagy részében semmit nem írt. Később trilógiába foglalt középkori fantáziatörténetekkel lepte meg rajongóit - idézte fel a BBC hírportálja.

 

MTI


 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.