Hirdetés

Elhunyt Ernesto Sabato

|

Az argentin író kilencvenkilenc éves korában hunyt el.

Hirdetés

Három regényével is óriási hatást gyakorolt a latin-amerikai irodalomra. Az idős író, aki emberi jogi aktivista volt számos rangos irodalmi díjat nyert. Csupán három regénye - Az alagút, a Hősökről és sírokról, valamint az Abadón, az öldöklő angyal - jelent meg, mivel kéziratait rendszeresen elégette.
Munkásságához tartozik, hogy számos esszét írt a tangóról, továbbá politikai és metafizikai témákról. Sabato fizikusként doktorált, de már fiatal korában elfordult a tudománytól, mivel véleménye szerint rosszra használják az. Egy alkalommal kritizálta a kormányt, aminek hatására el is vesztette egyetemi állását. Ekkor végleg felhagyott kutatásaival.
1983-ban őt nevezték ki az argentin katonai junta által a piszkos háború idején (az 1970-80-as években) elkövetett, több ezer ember halálát okozó gyilkosságok kivizsgálására létrehozott bizottság élére. Jelentésük alapján kilenc egykori katonai vezető ellen indult eljárás.
Felesége szerint az idős író hörghurutban szenvedett. Nyugodjon Békében!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.