Hirdetés

Elhunyt Suso Cecchi DAmico

|

Tíz nappal 96. születésnapja után hunyt el az olasz "forgatókönyvírók királynője"

Hirdetés

 

 

A legendás írónő 1946 óta több mint 110 forgatókönyvet írt, és olyan híres rendezőkkel dolgozott együtt mint Vittorio De Sica, Luchino Visconti, Michelangelo Antonioni vagy Luigi Comencini. Első sikerét Vittorio de Sica 1948-as remekműve, a Biciklitolvajok társszerzőjeként aratta. Pályafutása során sokat dolgozott Luchino Viscontivel, nagyszerű alkotásainak ő írta a forgatókönyveit, mint a Senso, a Rocco és fivérei, A párduc vagy a Ludwig. Élete során olyan neves írók könyvét adaptálta filmmé, mint Cesare Pavese, Giuseppe Tomasi di Lampedusa vagy Albert Camus.

1994-ben a velencei filmfesztivál Arany Oroszlánnal ismerte el életművét. Mario Monicelli Casanova 70 című filmje kapcsán Oscar-díjra is jelölték a rendezővel és Tonino Guerrával együtt.

Giorgio Napolitano olasz államfő "az olasz film egyik legjobb korszakának kiemelkedő főszereplőjeként" méltatta a július 31-én elhunyt forgatókönyvírót.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.