Hirdetés

Elhunyt Szilágyi György

|

Az író, költő, humorista hosszú betegség után 81 éves korában csütörtökön hunyt el.

Hirdetés

Szilágyi György 1928. december 15-én született Budapesten. Már gimnazista korábban gyermektréfákat írt. Romhányi József mellett a modern magyar kabaré másik szövegvirtuóza. 1949-től a Városi Színház, majd a Fővárosi Varieté igazgatója, később a Kamara Varieté művészeti titkára , majd a Vígszínház igazgatója volt. 1962-től a Magyar Rádiónál Irodalmi Főosztály szerkesztője, a kabarérovat vezetője, a szórakoztató osztály vezetőhelyettese volt. 1977-80-ban az Állami Rádió és Televízió Bizottság titkáraként, 1989-91-ben Izrael budapesti nagykövetségén sajtótitkárként dolgozott. Számos hangjáték, színmű, kabarétréfa, vers szerzője, több önálló kötete jelent meg kabaré- és cirkusztörténetről. Az utóbbi három évtizedben írásaiból élt, kabaréműsorok, szórakoztatásról szóló kultúrtörténeti írások szerzője volt. A Hanyas vagy? c. munkája, amelyet először Kálmán György adott elő a Rádiókabaréban, maradandóvá tette a nevét. Írásait külföldön is publikálták.

Könyvei: Az első szó jogán (1959), Nem viccelek (1974), Komédia nagyban és kicsinyben (1985), Nem lehet letenni (1994), A Nyilas jegyében (önéletrajz, 1998), Kinn vagyok a viccből (2006), Dzsingisz Kohn Córeszban (2007), Mindenre emlékszem (2008).

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.