Hirdetés

Elhunyt Viola Fischerová

|

Csütörtökön, hetvenöt éves korában, a prágai Motol kórházban távozott el Viola Fischerová, cseh kortárs költőnő.

Hirdetés

Fischerová több mint ötven éves munkásságát számtalan cseh és külföldi elismeréssel jutalmazták. Legutóbbi díját idén nyáron nyerte el: a Domek na vinici (Házikó a szőlőben) című könyvéért megkapta a Magnesia Literát, amely a legrangosabb cseh irodalmi kitüntetés. Viola Fischerová első verseskötete 1957-ben készült el, de a kommunista cenzúra miatt csak 1993-ban jelenhetett meg. Vacláv Havel írótársával részt vett az ellenállási mozgalomban, majd a prágai tavasz leverése után Svájcba emigrált. Később Németországban is élt a Szabad Európa Rádió munkatársaként.1994-ben visszatért Prágába. Antológiákban megjelent novellái és versesköteti Európa szerte elismertté tették.

Magyar nyelven a XX. századi cseh novellák című, 2006-ban megjelent kötetben olvashatunk tőle egy novellát.

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.