Hirdetés

Előzetes - J. R. R. Tolkien: Elveszett mesék könyve I-II.

|

A 12 kötetes Középfölde Históriája sorozat első két része.

Hirdetés

"J. R. R. Tolkien nem egyszerűen regényíró volt. Tudományos munkássága mellett élete főműve egy több mint 50 éven keresztül folyamatosan bővített, javított, fejlesztett saját mitológiai rendszer, amely rengeteg történetből állt össze, és szorosan kapcsolódott a Tolkien által kidolgozott mesterséges nyelvekhez. E páratlan mítosz-ciklus legismertebb darabjai A Gyűrűk Ura és A Hobbit című művek, illetve Szilmarilok címen megjelent egy posztumusz szerkesztett gyűjtemény, amely azonban sajnos nem teljes, és a szerkezete is más, mint amilyennek a professzor maga elképzelte a Szilmarilok címen általa megjelentetni kívánt művet.
A szerző halála után több mint 10 évvel, a 80-as évek elején a szerző fia, aki az írott hagyatékot gondozza, elhatározta, hogy valahogy hozzáférhetővé teszi a mitológiai ciklus eddig nem publikált részleteit is. Ő nem azt az utat követte, hogy a hagyaték részleteit átadta egy kortárs írónak, hogy a réseket kipótolva, a hiányokat kiegészítve álljon elő egy teljesnek mondható, de nyilvánvalóan nem eredeti szöveggel. Ehelyett elhatározta, hogy a hagyatékban található, sok ezer oldalra rúgó kéziratot a keletkezésük sorrendjében, a lehetőségekhez képest letisztázva, de hiányosságaikat nem titkolva adja közre, sok-sok magyarázó, értelmező jegyzettel. A Középfölde Históriája (History of Middle-earth) című sorozat olvasói talán nem kapnak olyan tiszta, rendezett prózát, mint A Gyűrűk Ura esetében, ám a középföldi mítoszok olyan rejtett mélységeihez, soha nem látott kincseihez férhetnek hozzá, amelyeket – befejezett eredeti művek hiányában – más módon nem ismerhetnek meg.
A 12 részes Középfölde Históriája sorozat első két kötete, az Elveszett mesék könyve (I-II), a magyar olvasók által a Szilmarilok címen megismert mitológia ciklus legelső, immár majdnem egy évszázaddal ezelőtt született változatát tartalmazza. A történetekből egyrészt kibontakozik egy mitológia kiindulópontja, és nyomon követhetők páratlan evolúciójának kezdő lépései, másrészt számtalan fontos, ismert tolkieni történetnek ebben a legelső változatban készült el a legrészletesebb formája – amely az eltérő kerettörténet és az alapvetően más nyelvezet, illetve a sok későbbi koncepcióváltás ellenére is izgalmas új elemekkel, fontos részletekkel egészíti ki a Szilmarilokban megismert világot. Külön érdekessége a kötetnek, hogy részletes, nyelvészeti magyarázatokkal ellátott szószedetet is tartalmaz a szerző által alkotott tünde nyelvek első változataihoz."
A könyv valamikor 2011-ben jelenik meg Tandori Dezső fordításában a Cartaphilus kiadó gondozásában.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.