Hirdetés

Előzetes – Jodi Picoult: Házirend

|

Te tudod, hogy pontosan milyen betegség az autizmus? Gondoltad volna, hogy milyen nehézséggel kell megküzdeni egy családnak, amelyiknek egyik tagja ilyen betegségben szenved? Jodi Picoult regénye ebbe a világba enged betekintést.

Hirdetés

Jacob Hunt más, mint a többi tizenéves: Asperger-szindrómája van. Betegsége az autizmus egy enyhébb változata, ami megakadályozza a fiút abban, hogy beilleszkedjen bármilyen közösségbe. A kommunikációra szinte képtelen; nem képes szóba elegyedni kortársaival, retteg a szemkontaktusból, nem ért a testbeszédből és maga is rosszul alkalmazza azt. Mint a legtöbb Asperger-szindrómás, így a fiú is egy kiválasztott területre összpontosítja szinte teljes érdeklődését. Jacob területe a bűnüldözés és helyszínelés világa – állandóan a bűntények helyszíne körül lebzsel, tanácsokat ad a rendőröknek, és általában igaza is van. Azonban ez a képessége egy nap veszélybe sodorja őt: mikor meggyilkolnak egy fiatal gyógypedagógust, Jacob rossz kommunikációs készsége és szokatlan reakciói miatt első számú gyanúsítottá válik. Családjának – és persze neki is – meg kell küzdenie az autistákat nem ismerő és könnyen elítélő társadalommal, miközben végig ott lebeg a kérdés a fejük fölött: tényleg Jacob tette?

Jodi Picoult-ot egy személyes élmény inspirálta a regény megírására. Unokatestvérét, Davidet örökbe fogadták, és az írónő a világ legszebb babájának tartotta a gyereket. A kisfiúról azonban pár éven belül kiderült, hogy autista – ez a diagnózis pedig teljesen megváltoztatta a család életét. Mikor David tizenéves lett, egyre kezelhetetlenebbek lettek a dührohamai. Amikor egy boltban egy ilyen rohamot az anyja csak úgy tudta megfékezni, hogy lefogta a gyereket, a betegségről mit sem sejtő vásárlók kihívták rájuk a rendőrséget. Az írónőt a David-del adódó problémák ihlették a Házirend megírására – a témát különösen aktuálisnak találta azért is, mert a statisztikák szerint minden századik gyereknél diagnosztizálják az autizmus valamilyen formáját…

Várható megjelenés: 2011. 02.28.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.