Hirdetés

Gárdonyi Gézával foglalkozik a Magyar Napló új különszáma

|

Gárdonyi Gézát komplex módon igyekszik bemutatni a Magyar Napló időszakos kiadványa, az Irodalmi Magazin most megjelent száma - mondta el Berecz Mátyás, az egri Dobó István Vármúzeum igazgatója a magazin keddi sajtóbemutatóján az egri várban.

Hirdetés

Berecz Mátyás szavai szerint Gárdonyi Géza - a közvélekedéssel szemben - nem "egyműves" szerző. Sokfajta lenyomata van a munkásságának, akár a képzőművészetet, akár a filmművészetet, akár a mindennapi életet nézzük. "A magazin ezt a komplex jelenséget igyekszik emészthetően, élvezetesen és hatásosan bemutatni" - jelentette ki a múzeumigazgató.

Oláh János, a Magyar Napló főszerkesztője felidézte: az elmúlt évben indult Irodalmi Magazin tavaly két számmal jelent meg. Az elsőt Illyés Gyula, a másodikat Márai Sándor munkásságának szentelték. Az idei első szám foglalkozik Gárdonyi Gézával - mondta. Közölte, hogy terveik szerint negyedéves kiadványként szeretnének megmaradni az irodalmi piacon.

Oláh János elmondta: a harmadik lapszámnál azért esett Gárdonyi Gézára a választásuk, mert műve, az Egri csillagok a magyar nemzettudat leghatásosabb regénye.

Szavai szerint az Irodalmi Magazin összeállításánál egyebek mellett olyan szempontokat is figyelembe vettek, hogy legyenek benne még nem publikált kéziratok és hogy olyan kapcsolatrendszert is bemutasson, amely más művészetekhez kapcsolja a szerzőt.

Sz. Király Júlia, a különszám szakmai szerkesztője, a vármúzeum osztályvezetője arról beszélt, hogy a magazin sok mindent elmesél egyebek mellett Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye és az abból készült film hátteréről. A magazin más Gárdonyi-regényekkel és az író "titkos életével", a nőkhöz való viszonyával is foglalkozik - mondta.

Sz. Király Júlia hozzátette: a kiadvány az irodalomtanároknak is hasznos ismereteket tartalmaz.

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.