Hirdetés

Gömöri György 400 kötetes gyűjteményt adományoz az ELTE Könyvtárának

|

Gömöri György magyar és lengyel irodalmat oktató egyetemi tanár, költő mintegy 400 kötetet tartalmazó, határon túli és anyaországi magyar írók könyveiből álló gyűjteményét adományozza csütörtökön ünnepség keretében az ELTE Egyetemi Könyvtárnak.

Hirdetés

A Nagy-Britanniában és az Egyesült Államokban élő tanár által adományozott kötetek értékét különösen emelik a szerzők Gömöri Györgynek szóló, személyes hangú dedikációi. Az átadásra november 8-án 10 órakor kerül sor az Egyetemi Könyvtár hagyományos őszi szakmai konferenciájának megnyitó eseményeként - adta hírül közleményben az intézmény.
Az Egyetemi Könyvtár gyűjteményében eddig is megtalálhatók voltak Gömöri György művei, mostantól azonban az irodalomtörténész saját könyvtárának darabjaival gyarapszik az állomány. A köteteket a személyes dedikációk mellett különlegessé teszi, hogy kiadásukat tekintve az 1960-as évektől egészen a mai napig terjed a Romániában, Jugoszláviában, Csehszlovákiában, Szlovákiában, a Német Szövetségi Köztársaságban, Nagy-Britanniában, Kanadában, az Egyesült Államokban megjelent magyar nyelvű könyvek köre, amelyhez nagy számban csatlakoznak Magyarországon kiadott kötetek is.
A gyűjtemény szépirodalmi művek mellett több irodalomtudományi, illetve más tudományterületről származó darabot is tartalmaz. A szerzők között található többek között Szegedy-Maszák Mihály, Pomogáts Béla, Szörényi László, Ungvári Tamás, Pilinszky János, Mészöly Miklós, Petri György, Kerényi Grácia, Sükösd Mihály, Szávai Géza, Nádas Péter, Kukorelly Endre, Kocsis István, Páskándi Géza, Sinkó Ervin, Ács Károly, Tolnai Ottó, Koncsol László, Grendel Lajos, Tűz Tamás, Bitó László, Borbándi Gyula és Határ Győző is.
Az ajánlások digitális felvételei a könyvtár online katalógusában (http://opac.elte.hu) a Gömöri-gyűjtemény egyediségük miatt csak helyben használható köteteinek leírásainál hamarosan elérhetők lesznek.

 

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.