Hirdetés

Habsburg- és sportrelikviák a Babel Antikváriumnál

|

Az I. Ferenc József életéről szóló díszalbum a csúcstartó 180 ezer forintos kikiáltási árral a Habsburg-relikviákból álló ötventételes blokkban a Babel Antikvárium, október 26-i aukcióján.

Hirdetés

Az aukción ötszáz könyv és egyéb nyomtatvány, illetve kézirat kerül kalapács alá.

A Király Könyve szerzői között van Jókai Mór, Mikszáth Kálmán, Szilágyi Sándor, Kozma Andor, Ágai Adolf, Herczeg Ferenc, az illusztrációkat Koloman Moser, Benczúr Gyula, Julius Blaas, Joseph Engelhardt, Garay Ákos, Wilhelm Gause, Halmi Arthur készítette.
Egy Mária Teréziáról szóló 1781-es, rézmetszetes évkönyv 32 ezer forintról indul, a Ratio Educationis (az Új oktatási rendszer), amelynek szövegét Mária Terézia 1777. augusztus 22-én hagyta jóvá, 22 ezer forint. I. Lipótról és őseiről egy 1705 előtt készült metszet és a Canova által faragott Mária Krisztina-síremléket rézmetszetekkel bemutató album is különleges ritkaság.
Balla Endre "tollvivő" jegyezte, a Landerer és Heckenast nyomda nyomtatta ki Pest megye közbátorsági választmányának 1848. március 22-i határozatát a sajtószabadságról. Ezt a dokumentumot 20 ezer forintra tartják. Ennél néhány tízezer forinttal többet kell ajánlani a szabadságharc további hirdetményeiért (a függetlenségi nyilatkozat Nógrád megyei kihirdetéséről), plakátjaiért. E témakör 40 ezer forintos kiadványa a Ferenc József által aláírt, Schwarzenberg miniszterelnök és a miniszterek javaslatára megszövegezett 1849. március 4-i olmützi alkotmány.

Érdekes darabok találhatók a kéziratok között, például Devecseri Gábor író, műfordító egyetemi indexe 24 ezer forintért, Bortnyik Sándor festő MSZMP-tagkönyve, Borsos Miklós aláírt kiállítási meghívója, Fejér Lipót matematikus naplója, Rab Zsuzsa műfordítása.
Irodalmi érdekesség egy olasz, egy észt és egy angol Petőfi-antológia. Déry Tibor 1928-ban megjelent Énekelnek és meghalnak című kötetét Kassák Lajos borítójával és illusztrációival 32 ezer forintért kínálják. Babits Mihály-, Illyés Gyula-, Gyóni Géza-, Jókai Mór-, Kafka Margit-, Karinthy Frigyes-köteteket tízezer forint alatt lehet megszerezni. James Joyce Ulyssese Gáspár Endre fordításában 8 ezer forinton kezd.
Sportrajongóknak ajánlják az évszázad mérkőzéseként számon tartott 1953. november 25-i angol-magyar futball mérkőzés angol nyelvű műsorfüzetét és az eseményre szóló belépőt, 22 ezer forintért. Megszerezhető az 1965. május 5-i angol-magyar, az 1968-as Liverpool-Ferencváros meccs műsorfüzete vagy egy 1937-es nemzeti színű játékvezetői karszalag is.

 


MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.