Hirdetés

Ian Watson Teljes Warhammer 40 000 Univerzuma

|

Az utóbbi évek egyik legnagyszerűbb válogatáskötete, amely minden sci-fi és fantasy rajongó polcának dísze lehet.

Hirdetés

 

A közelmúltban sikerült beszereznem egy olyan kötetet, ami nagyon sok hazai sci-fi és fantasy rajongó álmaiban szerepel. Sajnos nem mindenki tudja megszerezni, ugyanis a 2003-ban napvilágot látott kiadások után nem készült több, holott egy rendkívül igényes kötetről beszélünk.

A Szukits Kiadónak innen is gratulálok, hogy annak idején belevágtak a kötet megalkotásába, ugyanis egyedülálló válogatásról beszélünk, korábban még csak hasonló sem volt. Az előszót maga a Mester, Ian Watson írta kifejezetten ehhez a kötethez. Nagyon sok minden kiderül a Warhammer 40 000 regények megírásáról és az íróról is kapunk egy halvány képet.

Azok kedvéért, akik nem ismerik a Warhammer 40 000 világát, felvázolom az alaphelyzetet. Az írások lapjain gyakorlatilag a jó és a rossz harca elevenedik meg sajátos formában. Az emberiség az ősidők óta küzd a Káosz erőivel. Ahol egykoron lerombolt falvak és városok voltak a harcok bizonyítékai, ott most sokkalta nagyobb léptékű a pusztítás. Olyannyira, hogy falvak helyett kiégett bolygók jelzik a végeláthatatlan háború nyomait. De az emberiséget nem csupán a Káosz katonái fenyegetik, szembe kell szállni az univerzum különböző pontjairól érkező könyörtelen és rémisztő idegen lényekkel is. Ebben a háborúban az emberek csupán egy dologban, a tízezer éve mesterségesen életben tartott Császárban reménykednek.

Ugyan az alaphelyzet egyszerűnek tűnik, azonban a művek nem mentesek a mondanivalótól. Ezek a történetek a kötelességről és a hősiességről regélnek. A főhősök fanatikus hittel küzdenek mindazért, amiben hisznek. Romolhatatlan eszmék irányítják őket a vég felé, legyen az dicsőséges, vagy teljes pusztulás, ők akkor sem hátrálnak.

Irodalmilag sem tekinthető egyszerű ponyvának Ian Watson munkássága. Írásai mindegyikére jellemző az igényesség. Az őrült és lehetetlennek tűnő jövőképet olyan köntösbe burkolja, hogy az olvasó részesévé válik a történéseknek. Ha egyszer elkezdjük olvasni Watson írásait, teljesen belemélyedünk és azt vesszük észre, hogy mi magunk is együtt sírunk vagy nevetünk az űrgárdistákkal, inkvizítorokkal vagy orgyilkosokkal.

A kötetben található regényeket a hazai fantasy irodalom két nagy alakja, Kornya Zsolt és Szántai Zsolt fordították. A borító Chris Langley munkája. Maga a kötet 2003-ban jelent meg a Szukits Kiadó gondozásában. Minden fantasy és sci-fi rajongónak sok kellemes órát okozhat, hiszen 761 oldalával és sűrű szövegével vaskos kötetről van szó. Kellemes időtöltést hozzá!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.