Hirdetés

Interjú Dragon Györggyel

|

Dragon Györgyöt, az Űrcsilliárdos szerzőjét faggattuk az írásról, hamarosan megjelenő könyvéről, és kedvenc íróiról is.

Hirdetés

Dragon György, az Űrcsilliárdos írója

 

 

 

- A GameStar-nak köszönhetően már nagyon sokan ismernek téged, de azért mutatkozz be nekünk és az olvasóknak röviden, ki is vagy, mivel foglalkozol?

 

Dragon György vagyok, a Gamestar szerkesztője, író, újságíró, zenész, rádiós, TV-s és miegymás. S örök játékos és álmodozó.

 

- Már régóta terjed a híre annak, hogy szeretnél kiadni egy könyvet. Mostanra célegyenesbe ért a dolog, de honnan is jött az ötlet, hogy megalkoss egy saját művet?

 

Gyerekkorom óta történetek születtek bennem. Méghozzá regény méretű történetek. Mesék, fantasy, sci-fi sztorik, komoly történetek, szürreális látomások, absztrakt dolgok. egy idő után a képzeletbeli könyvespolcom roskadozni kezdett a meg nem írt regényektől, Ekkor úgy gondoltam, ideje belekezdeni megírni ezeket. Közvetlen tervben 4-5, hosszabb távon 15-20 mű szerepel még.

 

- Vannak olyan szerzők, akik nagy hatással voltak rád a történet és az általad elképzelt univerzum létrehozásában?

 

Douglas Adams, Terry Pratchett, Harry Harrison, Isaac Asimov, Larry Niven, Zsoldos Péter és Dévényi Tibor (nem a kívánságműsoros, hanem a sci-fi író). De aki olvasta Francis Carsac a Sehollakók című könyvét - nos az lenyűgözött.

 

- Az Űrcsilliárdos alapműfaja sci-fi. Viszont tudjuk, hogy kedveled többek között a fantasyt is. Melyik műfaj áll közelebb hozzád? Vagy, melyek azok a műfajok amelyekből szívesen olvasol, vagy akár alkotsz is bennük?

 

Egyértelműen a sci-fi áll közelebb hozzám, bár fantasy regénnyel is készülök. Szerencsére rokon műfajokról van szó, így akár még az is lehet, hogy itt-ott egybeérnek majd.

 

- Hogyan fogalmazódott meg benned az Űrcsilliárdos története, miért pont ezt a műfajt választottad?

 

Sajnos már nem emlékszem ki írta azokat a novellákat, amely egy űrszállítási cégről szólt, Nagyon tetszettek az írások, meglepő fordulatokkal, váratlan helyzetekkel. S valahogy bennem volt, hogy én is egy ilyen hétköznapi történet köré szeretném építeni az én sztorimat, amely először a Kiss Űrtaxiról szólt volna, Később alakult át az Űrcsilliárdos történetévé (aki egyébként a Kiss Űrtaxi tulajdonosa)

 

- Vannak olyan szerzők, akiknél előbb születnek meg a karakterek, és köréjük építenek fel egy világot – mások egy megálmodott helyzethez külön hozzák létre a szereplőket. Rád melyik volt jellemző?

 

Is-is - az előző válaszomból is látszik, hogy már jó néhány történet megvolt, amikor a regény még el sem kezdődött "íródni". Ahogy azonban nyílt ki a sztori, úgy csatlakoztak új szereplők, akiknek mindig megvolt a maguk feladata és helye, Véletlenül és feleslegesen senki sem szerepel a regényben.

 

- A regényhez egy egész világot álmodtál meg, ami nem kis munka. Volt valami, ami segített, esetleg ötletet adott? Hogyan sikerült egy olyan rendszert alkotni, ami összefüggő, élő, működő és mégis valahogy hihető egészet alkot?

 

Nagyon egyszerű a dolog: megálmodtam, én milyen világban élnék szívesen. Kitaláltam, milyen technológiákat szeretnék hétköznapinak, milyen fajokkal szeretnék találkozni, sőt, még az ellenségeimet is megválasztottam. S aztán egyszer csak összeállt az egész egy logikus, szervezett, hihető egységgé.

 

- Hogyan született meg Aberthy Nokum? Van köztetek esetleg hasonlóság?

 

Ő voltaképp egy kolléga: ambiciózus, fiatal újságíró, aki meg akarja váltani a világot. Egykor én is ilyen voltam. egyébként egy ismerőstől sok mindent átvettem, Aberthy nem annyira én vagyok, inkább egy amolyan "mixtura". Úgy gondolom Aberthy sok szempontból jóval erősebb, mint én, hiszen nem tud mit tenni, erősnek kell lennie.

 

- Van olyan karaktered, aki különösen a szívedhez nőtt? Ha igen, miért?

 

Mindegyik banduu a zengő hangjával és a borzalmas vicceivel, Shark, a siokh srác, aki végtelenül laza, jó fej és mindenki imádja, pedig rovarősöktől származik, imádom a gnézeket, ahogy röhögnek, emellett pedig bármelyik balániai hölgy a kedvencem lenne, mert azt a nőideált testesítik meg, ami nekem a valós életben a legjobban tetszik.

 

- Gondolkozol folytatáson? Vagy az Űrcsilliárdost egy lezárt történetnek tekinted?

 

A regénynek nyitott vége van és maga az univerzum, a környezet annyira gondosan kidolgozott, hogy milliónyi spin-off, vagy folytatási lehetőség is adódhat - gyakorlatilag szinte bármelyik főbb, vagy mellékszereplő lehetne önálló regény főszereplője: mindenkinek megvan a maga története. Szeretném Az Űrcsilliárdost folytatni, olyannyira, hogy valamelyik este meg is született az első, kimondottan a folytatásban szereplő karakter, Zoy, aki kapcsolódni fog majd a sztorihoz (és nem szerepelt az első részben). Eredetileg úgy terveztem, hogy a második "Űrcsilliárdos Univerzumban" játszódó regény egy spin-off lesz (azaz egy mellékszálat kap fel és teljesít ki) , de ezt az ötletet egyelőre elvetettem. Amennyiben lesz folytatás, akkor ezt a mostani regényt fogja folytatni majd.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.