Hirdetés

Interjú Ferenczik Adrienne-nel

|

Ferenczik Adrienne írónőt készülő könyvéről és regényötleteiről faggattuk!

Hirdetés

Könyvmolyz:  A 2013-as ünnepi könyvhétre jelent meg a második, Incognito című regényed. Azóta már biztosan dolgozol a következő könyveden.

Ferenczik Adrienne: Bizony, gőzerővel dolgozom a harmadik regényemen. Közben persze állandó időhiánnyal küszködöm. A televíziós munkám mellett most nehezen megy az írás, gyakran esténként annyira fáradt vagyok, hogy előfordul, hogy „csalok”, vagyis nem írok annyit, amennyit aznap elvárok magamtól, sőt, néha egy-egy nap ki is marad. De amikor éppen nem írok, akkor is foglalkozom a könyveimmel, mert, szerencsére gyakran eszembe juttatják. Nem tudok elmenni egy olyan rendezvényre, hogy valaki ne emlegetné a könyveimet. Vagy gratulál hozzá, vagy elmondja, hogy olvasta, és váltunk róla pár mondatot, van, aki azt mondja, nagyon kíváncsi a regényeimre és el szeretné azokat olvasni, és olyan is van, aki, ha még nem is vette a kezébe a könyveimet, arról hallott, hogy az Incognito felkerült Az év könyve 2013. listára a litera.hu irodalmi oldalon. Úgyhogy, akarva-akaratlanul a televíziós munkám közben is eszembe jutnak a könyveim, és persze az új történet is, amin éppen dolgozom.

Könyvmolyz: Mit lehet elárulni az olvasóknak az új könyvedről?

Ferenczik Adrienne: Az új könyv hat születésnap története. Három házaspár, egy baráti társaság összegyűlik a főszereplő házavatójára. A férfi megvette álmai vízparti nyaralóját, és a parti időpontja éppen a születésnapjára esik. A társaság annyira jól érzi magát a Duna-parti kertben, hogy elhatározzák, hogy minden évben ott, a kertben megünneplik a férfi születésnapját. Zoli, így hívják a főszereplőt, nem szereti a születésnapokat, mert azon a napon mindig kényszert érez arra, hogy átgondolja az életét, és ő nem szeret ezen elmélkedni. Fél a változástól, azt szeretné, ha mindig minden úgy maradna, ahogyan van. De a társaság kedvéért beleegyezik abba, hogy minden évben megtartják a kerti partit. Hat vízparti születésnapi partiba cseppenhet hát bele az olvasó, és – ennyit elárulok -, minden év új meglepetést hoz. Mert Zoli bármennyire is nem szereti, mindig minden változik. A történet első hallásra hasonlít a Jövőre veled ugyanitt című színdarabra, hiszen abban egy férfi és egy nő minden évben ugyanott randevúzik egymással, de a sztori csupán csak ebben hasonlít. A színdarabbeli pár ugyanis minden évben kizárólag azon az egy napon találkozik, a regényhőseim viszont egész évben tartják a kapcsolatot, részesei egymás életének, csupán az olvasó az, aki évente egyszer „látja” őket együtt. Kedvcsinálóként annyit: minden évben megtartják a nyaralóban születésnapot, de mindig óriási és gyakran meglepő a változás. Az utolsó partit össze sem lehet majd hasonlítani az elsővel…

Könyvmolyz: Mikorra tervezed megjelentetni?

Ferenczik Adrienne: A regényt az ünnepi könyvhétre tervezzük. Ezért is vagyok olyan szigorú magammal, mert tartanom kell a határidőt. Februárra ígértem a kiadónak a kéziratot, és a tervek szerint június első hetében már a kezükbe vehetik a könyvet az olvasók. Ez az időszak persze nagyon izgalmas, mert, miközben írom a regény utolsó fejezeteit, már zajlik a tervezés: cím, borító.  Hamarosan a grafikai munkáknak is nekilátunk, most még a címlap ötletén törjük a fejünket.

Könyvmolyz: A harmadik könyved mennyire hasonlít az eddig megjelent regényeidhez?

Ferenczik Adrienne: Ez a kérdés elgondolkodtató, de azt kell mondanom: hasonlít is meg nem is. Az Incognitóhoz annyiban hasonlít, hogy annak a könyvnek és ennek is sajátos szerkezete van, de, persze teljesen más. A Napfényes Riviérához pedig azért hasonlít, mert abban a könyvben is családok életébe pillanthatunk be, és a harmadik regényem is ilyen lesz. Ez a történet is azt mutatja meg, hogyan élünk. Éljük a mindennapjainkat, közben szeretünk, gyűlölünk, szakítunk, költözünk, házasodunk, válunk, megpróbálunk helyt állni a munkahelyünkön, végezzük a dolgunkat otthon a családban, néha úgy érezzük, összecsapnak a fejünk felett a hullámok, nem bírjuk tovább, s ha van bátorságunk, változtatunk, ha nincs, megvárjuk, amíg a sors rákényszerít a változásra. Az új regény abban is hasonlít az előző kettőre, hogy a folyóparti születésnapon a szereplők visszaemlékezéseiből tudjuk meg, hogy miért is hozott az az év változást, valaki miért nincs ott a születésnapon, vagy éppen miért van ott helyette valaki más. 

Könyvmolyz: Vannak-e más regényötleteid is, amelyek még megvalósításra várnak?

Ferenczik Adrienne: Regényötletem rengeteg van! Ezek persze még nem kész sztorik, inkább a téma van meg, és az, amit el szeretnék vele mondani. Legfeljebb egy-két történet foszlány, ami konkrét. De igen: sok minden van még a tarsolyomban. Csak legyen elég időm, hogy megírjam!

 

 

KönyvmolyzMilyen visszajelzéseket kaptál az első két könyvedről? Ezek a visszajelzések befolyásolták azt, hogyan írod a következő művedet?

Ferenczik Adrienne: Az első könyvem után szinte minden olvasói visszajelzés arról szólt, hogy a Napfényes Riviéra micsoda pörgős, fordulatos történet, amit nem lehet letenni. Volt férfi, aki azt mesélte, hogy – bár ő nem olvasta a könyvet, de – biztosan nagyon jó lehet, mert a feleségéhez nem lehetett szólni, miközben olvasta, és bizonyt, több teendőt neki kellett otthon elvégeznie, mert a felesége azt kérte, ő most hadd olvasson. És abban a történetben nagyon sokan magukra ismertek. Vagy a családtagjaikra, barátaikra. Ez jó, mert tudom: valósra sikerültek a karakterek. Ezekre a szempontokra most is figyelek. Arra, hogy gördüljön a történet, olvastassa magát, legyen kíváncsi rá az olvasó, és fontosnak tartom, hogy a szereplőim hús-vér emberek legyenek, olyanok, akik köztünk élnek. Ezt most is megígérhetem: az új könyvemben is hétköznapi emberek szerepelnek, akik mindennapos problémákkal küszködnek; annak örülnek, és azon bánkódnak, amin mindannyian. Az Incognito fogadtatása teljesen más. Ennél a könyvnél is volt, aki magára ismert, mert a főszereplőmhöz hasonlóan életük során sokan hoztak igen bátor döntést. De itt inkább a regény meghökkentő vége az, ami lenyűgözi az olvasókat. Azért használom ezt a szót, hogy „lenyűgözi”, mert az olvasók is hasonlóképpen fogalmaznak. Gyakran kapok éjjel sms-t, telefonhívást vagy a facebook oldalamon üzenetet arról, hogy mennyire meglepő, elképesztő és zseniális a könyv vége. Sokan, amikor a könyv végére érnek, még a meglepő befejezés hatása alatt azonnal meg akarják írni, hogy mennyire tetszett nekik a regény. Mit mondjak: nincs nagyobb öröm egy írónak annál, mint éjszaka elismerő sms-t kapni!

Könyvmolyz: Felmerült benned, hogy folytatást írj valamelyik regényedhez?

Ferenczik Adrienne: Bevallom: bennem nem merült fel, de ezt annyian kérdezik, hogy elgondolkodtam rajta. A Napfényes Riviéráról azt érzem, hogy az egy kerek történet, amely a sok-sok konfliktushelyzet után nyugvópontra jut. Visszaáll a rend, vagyis marad minden a régiben. Nem hiszem, hogy a történet folytatást kíván. Az Incognito pedig három generáció életútját követi végig, amely során minden kiderült. Az olvasó visszatekinthet a múltba, a főszereplővel megélheti a jelent, és bepillanthat a jövőbe is. Aki olvasta a regényt, tudhatja: a történet végén ott a folytatás. A harmadik regényem viszont más. Az olvasó hat születésnapi parti részese, amelyek után Zoli életében, természetesen, lesznek még születésnapok. És, amint mondtam: a főhősöm bármennyire is nem szereti, minden mindig változik. És biztosan tartogat még az életük meglepetéseket. Hát, mit mondjak: szívesen megnézném a regénybeli társaságom tagjait tíz év múlva! Úgyhogy a harmadik regényem esetében nem tartom kizártnak a folytatást. Annyira jó karakterek, hogy érdekel a sorsuk.

Könyvmolyz: Az munka és az írás mellett marad időd az olvasásra is? Ha igen, milyen könyveket olvastál legutóbb?

Ferenczik AdrienneIdőm persze, hogy nincs, de szánok időt az olvasásra. Egyrészt azért, mert egy írónak kell olvasnia, másrészt pedig, mert szórakoztat, kikapcsol. Néha persze úgy érzem, hogy a több órás írás után fáradt szemmel nem pihentető az olvasás, de, ha a túlzott fáradtság miatt éppen nem „csalom el” az elalvás előtti olvasást, akkor igen, a kezembe veszem a könyvet. Legutóbb Malamud A lakók című regényét olvastam, most pedig végre belekezdtem Benkő László A spanyol grófnő című könyvébe. Sok könyv van várólistán is. Például Borbély Szilárdtól a Nincstelenek. Az már ott pihen az éjjeliszekrényemen. Remélem, hamarosan kinyithatom.

 

Kapcsolódó cikkek:

Kritika - Ferenczik Adrienne: Incognito

Kritika – Ferenczik Adrienne: Napfényes Riviéra

 

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.