Hirdetés

Interjú John Scalzi-val

|

Az Agave Könyvek Pék Zoltán és az SF Mag közreműködésével interjút készített a neves sci-fi íróval, a Vének háborúja című könyv szerzőjével.

Hirdetés

(John Scalzi)

 

Alább megtekinthetitek a beszélgetést, amelyet az Agave Könyvek engedélyével közlünk le. Az anyag eredeti forrása elérhető ezen a linken.

 

Kik voltak önre hatással íróként, és kiket tart ma a legfontosabb íróknak?

Sok kedvencem a science-fiction területén kívülről jött, gyakran humoristák és/vagy forgatókönyvírók: Robert Benchley, Elaine May, Ben Hecht, Paul Rudnick, és így tovább. A sci-fit tekintve egyértelműen Robert Heinlein, de H. Beam Piper és a sci-fi aranykorának más írói.

Ami a kortárs sci-fi és fantasy írókat illeti, sokukat személyesen ismerem, nehéz rangsorolnom. Csak annyit tudok mondani, hogy több remek író dolgozik sci-fiben és fantasyben, mint valaha.

Hogyan mutatná be a Vének háborúját azoknak, akik még nem olvasták a műveit?

Általában úgy jellemzem az új olvasóknak, hogy Csillagközi invázió öregekkel. Akik ismerik Heinlein könyvét, tudják, miről van szó, akik pedig nem, azok többnyire látták filmet, ami nagyjából ugyanaz.

Mielőtt elkezdte írni a Vének háborúját, keresett egy olyan műfajt, ami jól megy. Még ma is végez "piackutatást" egy új könyv előtt, vagy a Scalzi névvel mindent el lehet adni?

Ilyen értelemben nem végzek piackutatást, de figyelemmel kísérem, mi jelenik meg science-fictionként, és hogyan fogadják. Szerencsésnek mondhatom magam, hogy azt írom, amit szeretek, és az embereket érdekli, de azért fontos, hogy tudjuk, mit csinálnak a többiek.

A Csillagközi invázió a második világháborúra reflektált, Haldeman Örök háborúja Vietnamra. Van-e kapcsolat a Vének háborúja univerzuma és a terror elleni háború, vagy az USA különböző háborús színterei között?

Az első könyvet 2001-ben írtam, zömében szeptember 11 és az afganisztáni és irikai háború előtt, szóval minden egybeesés véletlen. Gyanítom, hogy az utána következő háborúk hatással lehettek a sorozat többi darabjára, de vigyáztam, hogy ne legyenek közvetlen párhuzamok a való világ és az általam teremtett között. A való világ adhat ihletet, de csapda is lehet, és én nem akartam, hogy a több száz évvel a jövőben játszódó történet túlságosan mai kérdésekről szóljon.

A Vének háborúja-regények sikerét tekintve tervezi a sorozat folytatását? Esetleg más történetet ugyanebben az univerzumban, vagy akár a műfajban?

Hadd legyek titokzatos: Majd meglátjuk!

Mi a véleménye a videójátékokon (Dawn of War, Mass Effect, Command&Conquer) alapuló katonai SF regényekről?

Nincs velük semmi bajom. Az emberek láthatóan élvezettel olvassák, az írókat pedig megfizetik. Mindenki jól jár.

Nem ír sok novellát. Mi ennek az oka?

Két fő oka van. Az egyik, hogy nekem a regényhosszúságú mesélés természetesebben jön. Komolyan, könnyebben megírok egy regényt, mint egy novellát, mert a rövid írásnál az embernek pontosan tudni kell, mit akar vele, és én gyakran csak írás közben jövök rá. A második, hogy a novellák nem fizetnek jól, tehát anyagi szempontból nem élveznek elsőbbséget. Szóval csak akkor írok novellát, amikor élvezem.

Mint az SWFA elnöke mit tart a legnagyobb eredményének?

Hogy azok az írók is megkapják a pénzüket, akiknek a kiadójuk anyagi nehézségekkel küzd. Az SFWA elnöki tisztsége nem a pompáról szól, hanem hogy hasznára légy írótársaidnak. Ha ez sikerül, én boldog vagyok.

Fontosnak tartja az SF-díjakat? Mi a szerepük az SF világában?

Fontosak, mert követként szolgálnak azokhoz, akik nem olvassák a műfajt. Ha valaki nem olvas ilyen könyvet, de meglátja a „Hugo-díjas” szavakat valamelyiken, talán mégis megpróbálkozik vele, mert azt tudja, hogy azok szerint, akik ismerik és szeretik a űfajt, ez a legjobb a maga területén.

A Fuzzy Nationben egy immár ötven éves regényt, H. Beam Piper Little Fuzzyját dolgozta fel. Véleménye szerint melyik más klasszikus SF-nek válna hasznára egy ilyen remake?

Hát, az a remake minőségén múlik, nem igaz? Szerintem az enyém azért működik, mert nem azt mondtam, "Én jobban meg tudom csinálni", hanem azt, „Hozzáférhetőbbé tudom tenni a sztorit a mai olvasóknak”. Aki egy régi történetet akar feldolgozni, az ne javítani akarjon rajta, hanem megtalálni a legjobb módját, hogy a történet egy új közönséghez szóljon. Ha ez megy, bármit lehet modernizálni. Ha nem, akkor hagyjuk úgy, ahogy van.

Melyik tényirodalmi könyvét ajánlaná annak, aki már olvasott öntől regényt, de mást nem?

Ha szereti a filmeket, akkor a The Rough Guide to Sci-Fi Moviest. Ha a világról alkotott véleményem érdekli, akkor a Your Hate Mail Will Be Graded című esszékötetet.

Hogyan képzeljük el egy hetét?

A munkára gondol? Az elég unalmas: felébredek, írok, játszom az állatokkal, a családommal vagyok, hétvégente esetleg találkozom barátokkal. Körülbelül ennyi. Az írók élete általában cseppet sem izgalmas, mert az izgalmas történetek írásához rengeteg időt kell a számítógép előtt tölteni.

Hogyan képes ilyen gyakran frissíteni a Whatever blogot?

Mindig is gyorsan írtam. Komolyan, ennyi.

Mit gondol a családja arról, hogy mint az egyik legnépszerűbb blogger, az egész világ betekintést kap a családja életébe? Hol húzza meg a határt?

Nos, mindig engedélyt kérek a feleségemtől és a lányomtól, mielőtt bármit felteszek róluk. Fontos nekik, hogy ők mondják meg, hogyan ábrázolhatom őket online. Ha nem tetszik nekik, nem kerül fel, ilyen egyszerű. Azonkívül csak apó szeleteket mutatok meg, családi éltünk nagy része dokumentálatlan, és szerintem ez így van rendjén.

 

Forrás: agaveblog.hu

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.