Hirdetés

Interjú Palatinus Lilivel

|

A Légy átkozott című történelmi regénnyel debütáló Palatinus Lilivel készített blogunk interjút, melyben az ifjú írónőt faggattuk egyebek mellett első regényéről is.

Hirdetés

(Palatinus Lili)

 

Könyvmolyz: Kezdjük rögtön a bemutatkozással, hiszen „polgári néven” most először publikálsz a nagyközönség felé. Ki is vagy valójában és honnan a kétnevűség?

Palatinus Lili: Palatinus Lili az „igazi” nevem, a Bárány Borbálát csakis a digitális világban használom. Sok éve már, hogy Bárány Borbála megszületett, és egyre önállóbb életre kelt. Sok embert már így ismertem meg az interneten keresztül. A kettősség amolyan nyilvános magánélet: mind a kettő én vagyok, és mégsem.

Könyvmolyz: Melyek azok a műfajok, amelyek a legközelebb állnak a szívedhez, vagy amelyekben könnyebben megy az alkotás?

Palatinus LiliZsenge éveimben állatos történeteket írtam (na jó, most is szoktam, nem tudtam abbahagyni), kamaszkoromban Jim Morrison nyomdokán haladva (vagyis ott szerettem volna haladni) a „felnőttek” szerint dekadens verseket írtam és rengeteg feljegyzést készítettem az emberekről.

Könyvmolyz: Vannak írók, akiket a kedvencednek tartasz vagy akik nagy hatással voltak, illetve vannak rád?

Palatinus LiliNagy kedvenceim Milorad Pavic, Dmitry Glukhovsky és Fonyódi Tibor. A kifejezésmódjuk, a bennük lakozó szenvedélyes szellem miatt bármennyiszer képes vagyok újraolvasni minden szavukat.

Könyvmolyz: Ha jól tudom, az ókor igazán közel áll hozzád. Miért pont ezt a történelmi korszakot választottad?

Palatinus LiliA férjem révén megismerhettem egy hagyományőrző egyesületet, akik a gladiátorviadalokat elevenítik meg korhű technikával és felszereléssel. Akkoriban kezdtem el komolyabban foglalkozni az ókori Rómával, Aquincummal, majd a többi ókori kultúrával. Szenvedélyem odáig fajult, hogy úgy döntöttem, visszavonhatatlan szövetségre lépek egy hérosszal, Szarpédónnal. Kétszeri kíméletlen beavatkozás nyomán immár a hátamon lakik. Nyilván egy tetoválás is vitatható kultúra- vagy épp kulturálatlanság, de nagyon fontos elköteleződést jelentett a számomra.

(Az említett Szarpédón-tetoválás)

 

Könyvmolyz: Első ízben A holló évszázada című antológia jelentett számodra egy nagy lépést. Mesélj nekünk erről a kötetről kicsit!

Palatinus LiliA Historium kiadó tevékenységét a kezdetektől nyomon követtem, Bíró Szabolcs írói munkássága miatt. A novellapályázat kiírását a neten láttam, és nagyon megörültem neki, mert eddig nem találkoztam ennyire testhez álló pályázattal. Foglalkoztat a történelem, az emberi viszonyok. Miért hozták meg azokat a döntéseket, miként láthatták az adott eseményt a saját szemszögükből, milyen értékrendek mentén hoztak döntéseket. Nyilván ezeket a kérdéseket egyre nehezebb megválaszolni, ahogy haladunk „visszafelé” az időben, de mindenképp érdekes gondolatoknak tartom. Emiatt nagyon szeretem ezt a kötetet (ahogyan a Sár, vér, levendulát is), mert különböző gondolkodású emberek mutatnak meg egy-egy ilyen nagyon is emberi, személyes dolgot.

Könyvmolyz: Elérkeztünk egy még nagyobb lépcsőhöz: e-book formájában megjelenik a Légy átkozott című köteted. Miről is szól ez a regény, hogyan jött az ötlet, hogy e-könyvként megjelenjen?

Palatinus LiliA regény témája az átok, a misztika Aquincumban. Az ismert mágikus szövegek, átoktáblák szép számban kerültek elő a néhai Római Birodalom különböző pontjairól. Aztán 2007- ben megtörtént a „csoda”, a volt Óbudai Gázgyár területéről is előkerült egy átoktábla. Egy igazi aquincumi átoktábla! Tehát az itteniek sem vetették meg a mágikus segítséget, a démoni beavatkozást. Ezt az ötletet gondoltam tovább, hogy milyen is lehetett egy mágus élete, hogyan zajlik egy átokkészítés, és milyen esetekben fordultak az emberek a szellemvilághoz. Néhány eredeti szöveget is találtam (na jó, nem én ástam ki a varázslatos Egyiptom homoksivatagából), amit bele is tettem a regénybe. Ehhez jött még Aelia Sabina, a híres aquincumi énekesnő. Róla nem tudunk sokat, de nem nehéz elképzelni, hogy egy sikeres és szabad nő igen könnyen az intrikák céltáblájává válhatott.

Könyvmolyz: Ha már a Légy átkozottnál tartunk, te az e-könyvekkel vagy a hagyományos könyvekkel szimpatizálsz inkább?

Palatinus LiliNagyon szeretem a „hagyományos” könyveket. Amikor írok, gyakran az egész szobát beterítem könyvekkel, térképekkel, jegyzetekkel. Mindenből kilóg egy fecni, egy könyvjelző, egy emlékeztető. Bármit fel kell lapozni, azonnal kéznél van. Sokáig nem is akartam e- könyvekkel foglalkozni, mert valahogy nem láttam praktikusnak (mert tíz kinyitott könyv tetején trónolni határozottan kényelmes). Aztán vettem egy e-olvasót, és felháborítóan felhasználóbarát volt. Ókor témában rengeteg minden ingyen és legálisan elérhető, az olvasóra pedig rengeteg könyvet lehet feltölteni! Nagyon megszerettem, mert bele tudok jegyzetelni, és nem teszem tönkre. Kis helyen számtalan könyvet tárolhatok, és gyorsan megtalálom azt, amit keresek.  Bár a „hagyományos” könyvek pótolhatatlan értéke maga a könyv története, élete. Kaptam egy jó régi könyvet, Latin stílusgyakorlatok címmel. 1902-ben került az első tulajdonosához, aki igazi szenvedéllyel fordult a latin nyelvhez, és precíz, összetéveszthetetlen betűivel telekörmölte. Jó tanácsok a fordításhoz, mire kell figyelni. Ki is szótározta az egészet. Egy e- könyv esetén nem tudom, hogy több mint száz év távlatából fog-e valaki üzenni nekem, és az utánam következőknek...

Könyvmolyz: Te magad mennyire játszottál el azzal a gondolattal, hogy áttérsz a hivatásos írói pályára, esetleg álmodtál-e arról, hogy egyszer befutott író leszel?

Palatinus LiliNem szeretnék csak írással foglalkozni. Nem azért, mert annyira elkötelezett vagyok, de szeretek sokféle dolgot csinálni, új dolgokat kipróbálni. Az élet annyi váratlan kalandot hozott már, nem szeretném ezeket kihagyni. Volt például olyan is, amikor bébiszitterkedtem, egy hétre vállaltam el, hogy elmegyek vigyázni a „kicsire”, mert a szülők elutaznak. Egy kicsit furcsának találtam, de végül is úgy voltam vele, hogy nem lesz rossz dolog egy télikertes- pezsgőfürdős házban eltölteni egy hetet. Kiderült, hogy nem egy gyerekre kell vigyáznom, hanem egy macskára, akivel úgy bántak, mintha a gyerekük lett volna. Ez még mind semmiség volt ahhoz, amikor kaptam egy órára lebontott menetrendet, hogy mit kell csinálni a macskával. És mindezt egy webkamerával ellenőrizték is! A legjobb történeteket az élet írja.

Könyvmolyz: Vannak még olyan művek a fejedben, amelyeket mindenképp papírra szeretnél vetni?

Palatinus LiliKészül a következő regény is, az ókor számtalan izgalmas témát kínál. Az ókori „régészekről” fog szólni, pontosabban arról, hogy az akkori ember is kiásott néha ezt-azt a földből, amit nem feltétlenül tudott, hogy mi. A mai tudományos és racionális gondolkodásunkkal azt mondjuk, hogy ezek őslények, dinoszauruszok csontjai lehettek. De ők nem így gondolták. Régen meghalt héroszok, az ismert történelmük előtti időkből származó emberek, félemberek és mesés lények maradványainak vélték. És miért ne képzelhetnénk el, hogy tényleg azok voltak? És természetesen a körülrajongott gladiátorokat sem fogom hanyagolni.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.