Hirdetés

Irán és a cenzúra esete

|

Valami nincs rendben az irániakkal, ugyanis a helyi kulturális minisztérium egy több, mint 800 éves eposzt akar átírni.

Hirdetés

A Mehr hírügynökség szerint 831 év után akarják betiltani a Khosru és Sírin című könyv néhány részletét. A minisztérium arra kérte a könyv jelenlegi kiadóját, hogy töröljenek néhány részt a műből.
Khosru és Sírin szerelmi történetét 1177-ben írta Nizámi Gandzsavi, 1180-ban jelentették meg először. Azóta a perzsa irodalom legismertebb eposzai közé tartozik.
A kiadó épp a nyolcadik kiadás megjelentetése előtt állt, amiben a szedést szerették volna megváltoztatni. Hogy ezt véghez vihessék, elküldték az anyagot engedélyeztetésre a minisztériumba, ahol közölték, hogy néhány részt cenzúrázni kell. Többek között olyan mondatokat és mondatrészeket, mint "elmentek valahová, hogy egyedül lehessenek" vagy "kézen fogva".
Iránban 1979 óta, az iszlám forradalom óta tilos az irodalomban férfi és nő testi közeledését leírni. A könyvek és filmek engedélyeztetése a minisztérium és az iráni vezetés jogkörébe tartozik.
Nizámi Gandzsavi (1141-1209) a perzsa irodalom legjelentősebb alkotói közé tartozik. Leila és Madzsnún című szerelmi költeménye ihlette Eric Clapton világhírű, Layla című slágerét is.

Mindezek után jogosan merülhet fel bennetek a kérdés, hogy ha olyan híres műről van szó, miért nem akarták korábban is cenzúra alá vonni? Egy másik kérdés pedig, hogy ha több, mint 800 éven keresztül senkit nem zavart a megfogalmazás miért pont most nyúlnak hozzá?
Akármi is legyen az igazság, egy ideig biztosan nem tudjuk meg, de hogy valami nincs rendben odaát az bizonyos...

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.