Hirdetés

Írók írókról - Előadássorozat az Írószövetségben

|

Kortárs alkotók beszélnek klasszikusokról az Írók írókról című ingyenes előadássorozatban Budapesten, a Magyar Írószövetség íróiskolájában szombaton.

Hirdetés

Délelőtt 10 órakor Mezey Katalin József Attila-díjas költő, író mutatja be Sinka István (1897-1969) Kossuth-díjas költő, író munkásságát a hallgatóságnak, 12 órakor pedig Kovács István József Attila-díjas író, költő, történész Irodalom a történelemben című előadása várja az érdeklődőket.

Április 20-án Oláh János József Attila-díjas író, költő Veres Péter (1897-1970) íróról, politikusról beszél, majd Czakó Gábor Kossuth-díjas író, publicista, képzőművész Irodalom és szakralitás címmel tart előadást. Május 4-én Kányádi Sándor Kossuth-díjas költő Tamási Áron (1897-1966) Kossuth-díjas íróról szól, déltől Lackfi János József Attila-díjas magyar költő, író, műfordító Pizzavers és taxivers avagy a jelentés születése (Kell-e az irodalomnak marketing?) című előadása szórakoztatja a közönséget. 

Május 11-én Illyés Mária művészettörténész, filológus Illyés Gyula (1902-1983) háromszoros Kossuth-díjas magyar költőről, íróról, drámaíróról, műfordítóról beszél, Mezei Balázs vallásfilozófus, irodalmár az irodalom és a bölcselet összefüggéseire mutat rá.

A személyes hangvételű, másfél órás előadásokban a 20. századi magyar irodalom nagyjai elevenednek meg, egyes előadók prezentációjukban a társművészetekre is kitekintenek. A februárban kezdődött előadássorozatban a közönség már hallhatott Móricz Zsigmondról, Krúdy Gyuláról, Lakatos Demeterről és Karinthy Frigyesről, szó esett az irodalom kapcsolatáról a színházzal, a borral, az oktatással, illetve a világhálóval.

Az előadássorozat jelentősége, hogy a közönség kortárs írók, költők tolmácsolásában kaphat képet a klasszikusokról - hangsúlyozta az Íróiskola titkára az MTI-nek. Varga Krisztina hozzátette, hogy az előadásokat ajánlják mások mellett egyetemistáknak akár szakdolgozathoz vagy egyéb szakmai munkához, érettségiző diákoknak, tanároknak a munkájuk színesítéséhez és olyan idős embereknek, akiknek a szellemi érdeklődésük megvan ugyan, de anyagi lehetőségeik beszűkültek.

Mint mondta, az íróiskola a Magyar Írószövetség képzése irodalommal foglalkozó, irodalmat szerető embereknek kezdve az irodalmi lapokban már publikálóktól a szárnyaikat próbálgatókon át azokig, akiknek igényük van arra, hogy jobbá tegyék irodalmi munkásságukat. Az iskola 2008 óta működik, jelenleg 10 hallgatójuk van.

 

MTI

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.