Hirdetés

Isaac Asimov: Robottörténetek I.

|

A sci-fi legendás alkotójának művei mindig is közel álltak hozzám. Végre sikerült egy olyan kötetet szereznem, amiben valamennyi robottörténete szerepel.

Hirdetés

 

Az igazsághoz azért hozzátartozik, hogy egyenlőre csak az első köteten vagyok túl, de ez is akkora olvasmányélményt nyújtott, hogy muszáj volt megosztanom veletek.
Szóval a két kötetben összesen harmincegy novella szerepel. Összehasonlításképp az Én, a robot válogatás csak kilenc műnek ad helyet.
A Robottörténetek első kötete tizenkilenc novellával okoz maradandó élményt az Asimov munkásságát kedvelőknek. Érdekesség, hogy a kötetekben olyan alkotások szerepelnek, melyek ezelőtt nem jelentek még meg magyar nyelven.
Az első kötet öt fejezetre van osztva, ahol olvashatunk nem emberi robotokról, mozdulatlan robotokról, fémrobotokról és humanoid robotokról, illetve az ötödik fejezetben Powellről és Donovanről. Minden fejezetben van egy-két olyan történet amely óriási hatást gyakorol az olvasóra. Az első fejezetben található Sally nevű novella az egyik személyes kedvencem. Asimov kiválóan adagolja a feszültséget, valamint emberi szereplői is teljesen élethűek. Az autó formájú robotok ebben a történetben különös hangulatot teremtenek, ráadásul a sztori végén egy meglepő fordulatnak köszönhetően változik meg az emberi főszereplő véleménye egykori kedvenceiről.
Egy másik kiváló novella a kötetből az Akaratlan diadal című, amely a Fémrobotok jelzésű fejezetben olvasható. Három főszereplő robotunkat elküldik a Jupiterre, hogy lépjenek kapcsolatba a bolygó lakóival és jegyezzenek fel minden fontosabb tudnivalót róluk. Sikeresen meg is érkeznek az óriási gravitációval rendelkező planétára, ahol idegenek egy csoportja rögtön megpróbálja elpusztítani őket. Miután ez nem sikerül felajánlják, hogy körbevezetik hármójukat városaikban és gyáraikban azzal a céllal, hogy miután látták rettenetes fejlettségüket, térjenek vissza indulási helyükre, a Ganümédészre és figyelmeztessék az embereket, hogy a Jupiter-lakók leigázzák őket. Néhány különös esemény után kiderül, hogy három főhősünk gyakorlatilag elpusztíthatatlan, hisz nem esznek, nem isznak, nincs szükségük pihenésre, ellenállnak a világűr hidegének, továbbá jelenlétük veszélyezteti a Jupiter mikroszkopikus életét. Miután mindez kiderül, a Jupiter-lakók örök békét kötnek velük. Ez így leírva elég érdekesnek tűnhet, de ha végigolvassuk ezt a kiváló novellát egyből nem tűnik ilyen furcsának az egész.
Kiemelhetnék még számos történetet a kötetből, de úgy gondolom, hogy csak veletek babrálnék ki. Hiszen egy ilyen remek kötet elolvasása, minden sci-fi rajongónak kötelező. Hamarosan jelentkezek a második kötettel, addig is kellemes olvasást!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.