Hirdetés

Jonathan Swift és a gügyögés

|

Jonathan Swift, a Gulliver írója különleges stílusban fogalmazta meg szerelmes leveleit, melyek pontos jelentését sokáig vizsgálták a kutatók. Azonban most úgy néz ki, sikerült rájönni a titok nyitjára: a levelek babanyelvre vannak kódolva.

Hirdetés

Abigail Williams, az oxfordi St. Peters College kutatója szerint Swift a kisgyermekek selypítő beszédét utánozva írta szerelmes leveleit Esther Johnsonnak és Rebecca Dingleynek. Williams hároméves kisfia segítségével jött rá a Swift „kódjára” – hiszen a kisgyermek még selypít, kiejtésével pedig segített édesanyjának a levelek megértésében.

Swift mindkét állítólagos szeretőjének írt vallomásai a Levelek Stellához című gyűjteményben találhatóak. A levelekben sok helyen találkozhatunk elhagyott szóvégekkel és felcserélt mássalhangzókkal, így a szövegek a kisgyermekek beszédére emlékeztetik az olvasót. Swift leveleiben jócskán találhatóak erősen szexuális töltetű részletek is, de ezeknek mindegyikét kihúzták a levelekből – a cenzúra vagy magától Swift-től, vagy a levelek későbbi szerkesztőitől származnak.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.