Hirdetés

Búcsú a férfiaktól - Y, az utolsó férfi

|

Brian K. Vaughan képregényében a nőké lesz az utolsó szó.

Hirdetés

Megannyi poszt-apokaliptikus víziónak lehettünk már szemtanúi, legyen szó akár filmekről, képregényekről, vagy épp regényekről. Volt, hogy a küzdelem az olajért ment az országutakon, volt, hogy az egész bolygót elárasztotta a víz és mindenki kínkeservesen kereste a szárazföldet. Volt, hogy egész egyszerűen a föld lakosságát kiirtotta egy idegen faj és csak az élhette túl, ha aki kussban van. Láttunk már mindent. Illetve, majdnem mindent? Brian K. Vaughan (akinek a Sagát is köszönhetjük) arra kér bennünket, hogy képzeljünk el egy egészen másfajta szituációt. Képzeljük el azt, hogy az összes férfi szörnyethal ugyanabban a pillanatban a világ minden részén egyetlen kivétellel és csupán a női nem az, amely túléli a pusztulást.

Hirdetés

Vaughan képregényfolyamát korábban már elkezdték megjelentetni hazánkban, ám akkor nem tudtak a végére érni - most azonban minden jel, minden elszántság és eltökéltség arra mutat, hogy idővel a kezünkben tarthatjuk az egész szériát. Tényleg: legyen úgy. [Muszáj hozzátenni, e sorok írója most olvassa először, úgyhogy minden új neki a szériát illetően.]

A cselekmény maga egészen a katasztrófa kezdetétől kezdődik. Vaughan globálisan mutatja meg a krach előtti helyzetet (panelenként számolunk vissza a megsemmisülésig), betekintést nyerve a később fontosnak ígérkező karakterek életébe, illetve eseményekbe, amelyek vélhetően lényegi részét képezik majd a nagy egésznek. Washington, Boston, Jordánia, New York, Ciszjordánia - finoman szökellünk a bolygó egyik részéről a másik részére, miközben összekötő szálként megismerhetjük Yorick Brown-t, akiről később kiderül, egyedüli férfiként élte túl az ismeretlen eredetű kihalást. Vaughan az első három fejezetet (ezeket tartalmazza a nálunk frissen kiadott első szám) arra használja fel, hogy expozíció gyanánt felvázolja a tudnivalókat, felsorakoztassa a fontosabb karaktereket, útjának indítsa főhősét. Ezt lendületesen és szórakoztatóan teszi, jól ért ahhoz, hogy érdekfeszítően ágyazzon meg a későbbi történéseknek és hiába a sok dialógus, ezek többsége is igyekszik a körülményekhez képest kellően bohókás és szellemes lenni.

A főhős, Yorick Brown személyében egy lábát lógató, szabadulóművészként munkát kereső figurát köszönhetünk, aki hétköznapi, Peter Parker-t idéző fizimiskájával és lazaságával egyből megkedveltette magát velem. Yorick a "férfiatlanodást" követően nyakába veszi az államokat és egyetlen célja van csak: hogy megtalálja barátnőjét, akinek éppen a kezét kérte meg telefonon keresztül a nagy események közepette. Ezzel a húzással Vaughan máris extra-szimpatikussá teszi a főhőst, hiszen nem hőst akar magából faragni, nem akar behódolni senkinek és semminek, nem világmentő expedíció lebeg a szeme előtt, egyszerűen csak a csajával akar lenni. Ez természetesen édesanyjának cseppet sem tetszik (aki nem mellesleg időközben az Egyesült Államok elnöke lett), úgyhogy bizonyos kompromisszumot szükségképpen meg kell kötnie, de ennyit még bőven elbír a karakter.

De kik lőnek ránk, anya? Terroristák?

Nem…Republikánusok.

Az akciókban és humorban egyaránt bővelkedő első három fejezet azt sugallja, hogy Vaughan sok mindent tartogat még a tarsolyában azon túl, hogy fogott egy hangzatos premisszát. Izgalmas lesz látni, hogy mit fog kezdeni a szűnni nem akaró politikai csatározásokkal (természetesen a demokrata- és republikánus-feleségek egymás torkának kényszerülnek ugrani férjeik halála után), valamint ígéretesnek tűnik az is, ahogy Yorick ellavírozik a sok fontoskodó politikai báb között, hogy saját célját elérje. Mindezen kívül persze még várhatóan egyre szélesebbé válik a látómező - egyelőre a kihalásért saját magát okoló, klónozással kísérletező nővel keveset foglalkoztunk, ahogyan azzal a bizonyos amulettel is még egészen biztosan fogunk találkozni, amely oly eleminek van feltüntetve. Bárhogy is, Vaughan vállalkozása meglehetősen ambiciózusnak tetszik, műve már ennyiből sokrétűnek hat, ígéretnek tökéletes (mi az hogy!). Ha be is tartja, akkor egy igazán zseniális szériát tehetünk fel a polcainkra.

A képregényt megtaláljátok a nagyobb újságárusoknál! A Kingpin többi kiadványáról bővebben tájékozódhattok az alábbi linken

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.