Hirdetés

Könyvkritika - Sebastien de Castell: Az áruló pengéje

|

Egy sötét világ, három mindenre elszánt harcos, kalandok, politikai csatározások és egy kis humor is várja mindazokat, akik belekezdenek Sebastien de Castell Gemmel-díjas regényébe.

Hirdetés

Sebastien de Castell Öregkabátosok-sorozatának idén már a negyedik része jelent meg angol nyelvterületen, hozzánk nem rég érkezett el az első része. A kanadai de Castell Az áruló pengéjével debütált, miután minden volt, csak akasztott ember nem (a honlapja szerint az eredetileg régész szerző volt már zenész, ombudsman, színész, tanár és még sok minden más is), viszont első regényével rögtön beszerzett egy Gemmel-díjat.

Hirdetés

Na de kik azok az Öregkabátosok?

Az áruló pengéje tényleg egy jó kezdés volt: amolyan igazi, jó kis kalandozós, középkorias hangulatú hősi fantasy. Van itt minden: akció, humor, dráma, politikai harcok, a szerző pedig nagyon ügyesen tartja fenn az olvasó érdeklődését.

A regény világában öregkabátosoknak azokat az embereket nevezték, akik kiválóan képzett harcosokként a király törvényeinek védelmezésére esküdtek fel. Közéjük tartozik főszereplőnk, Falcio és két bajtársa, Kest és Brasti is - azonban majdhogynem számkivetettként kell élniük, miután áruló hercegek egy csoportja merényletet követett el a király ellen.

Durva és igazságtalan világban járunk: a hercegek politikai játszmái emberi életeket törnek ketté, vagy akár véget is vetnek neki. A halott királyhoz még mindig hűséges öregkabátos-triónk is ezeknek az ármánykodásoknak az áldozatai. Már a regény legelején élet-halál helyzetbe kerülnek, melyből csak úgy sikerül kikeveredniük, hogy ha újabb kétes szituációkba rohannak. Szövetségest találniuk szinte lehetetlen, ebben a korrupt világban pedig annyi izgalom éri őket, amennyi az olvasó érdeklődését sem hagyja lankadni egy pillanatig sem.

 

Két vérontás között is lehet ám nevetni

Vagy akár néha közben is. Falcio, Kest és Brasti között - bajtársi viszony ide vagy oda - akadnak azért súrlódások. Mindhármuknak saját egyénisége és tapasztalataik vannak, melyek gondoskodnak róla, hogy a legrázósabb helyzetekben is hallhassunk tőlük egy-egy jól irányzott beszólást, és akkor is megnevettessék az olvasót, ha éppen a testi épségükért kell aggódnunk.

A három öregkabátos között bárki megtalálhatja a kedvencét, bár az is igaz, hogy mivel Falcio a főhősünk, róla tudjuk meg a legtöbb részletet. Az áruló pengéje ugyanakkor vagány női karakterekben is bővelkedik, akikre a folytatásokban nagyobb hangsúly is kerülhet - a regény végjátéka legalábbis erre enged következtetni. Kíváncsian várom!

Ezt a regényt…

… azoknak ajánlom, akik szeretik a jó kis hősi fantasy regényeket, a pörgős cselekményt, és nem riadnak vissza a sötétebb hangulatú fejezetektől sem. Még három regény van hátra az Öregkabátosok-sorozatból, reméljük, hogy minél hamarabb eljutnak hozzánk azok is!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.