Hirdetés

Könyv és film - A kiválasztott: 1. rész

|

A napokban került a mozikba A kiválasztott első része, amely Suzanne Collins világhírű könyvsorozatának, Az éhezők viadalának harmadik részéből készült. Lássuk, milyen lett ez az adaptáció!

Hirdetés

Azt hiszem, mára már minden kétség nélkül kijelenthető, hogy Suzanne Collins trilógiája meghódította a világot. A japán Battle Royale alapjaira építő könyv, Az éhezők viadala és két folytatása rengeteg rajongót szerzett az írónőnek, így nem is volt kérdés, hogy Hollywood lecsap a történetre. Amikor pedig az első részből készített film kasszasiker lett, már azt is tudhattuk, hogy a folytatások is mozivászonra kerülnek.

Sajnos már az is kiszámítható, hogy egy ilyen népszerű könyvsorozatnál az utolsó regényt minimum két részre bontva filmesítik meg - a Harry Potter és a Halál Ereklyéi óta ez már majdhogynem kötelező lépés a készítőktől. Lehet arról vitatkozni, hogy ez mindenképpen szükséges lépés-e, hiszen valljuk be: ez inkább a nagyobb bevételhez jutásról szól, mint rajongóknak való kedveskedésről. 

Már legalább két napja azon gondolkozom, hogy A kiválasztottnak jót tett-e a „kettévágás”, de nem tudom eldönteni. Mivel tanúja voltam már olyan esetnek, amikor egy számomra nagyon kedves könyvet kritikán aluli minőségben láttam viszont a vásznon, már a kezdetektől eleve kritikus szemmel álltam hozzá Katniss történetének filmfeldolgozásához. Azonban, akármennyire is igyekeztem volna belekötni mind az első, mind pedig a második részbe, mindkettő után azt tudtam elmondani, hogy teljesen korrekt munkát végeztek a készítők. Természetesen egyik sem követte szóról szóra a könyvet, de nagyrészt hűségesek maradtak az eredeti történethez, és sem a színészi játékban, sem pedig a látványvilágban nem találtam különösebb kivetnivalót.

Mégsem tudtam minden aggodalom nélkül beülni a moziba A kiválasztott első részére – mégpedig azért, mert ez csak az első rész. Tartottam tőle, hogy rossz helyen fejezik be a filmet, vagy ami még rosszabb: teletömik az eredeti történetben sosem létezett jelenetekkel vagy szereplőkkel, csakhogy egy kettévágott könyvből is jó hosszú film legyen. Hogy így tettek-e? Hála a jó istennek: nem. Hogy jó lett-e a film? Persze! Illetve: nem tudom… és azért vagyok ilyen bizonytalan, mert mint a könyv rajongója, nem tudom önálló alkotásként értékelni a filmet.

Mint egy olyan ember, aki olvasta és szerette A kiválasztott című könyvet, mindenképpen elégedett vagyok a végeredménnyel. Teljesen korrekt módon álltak hozzá a regényhez, nem csináltak idegesítő változtatásokat, és nem pakolták tele felesleges jelenetekkel. Minden percnek megvan a maga jelentősége, és meglehetősen pontosan adják vissza azt a világot, amelyet Collins megálmodott. 

Valamennyi színésznek ezúttal is sikerült eltalálnia az általa eljátszott karaktert. A Katniss-t megformáló Jennifer Lawrence-t már az elejétől fogva telitalálatnak gondoltam erre a szerepre, de ahol olyan színészeket castingolnak be, mint Julianne Moore, Donald Sutherland, Woody Harrelson, Philip Seymour Hoffman és Natalie Dormer, ott bizony nem nagyon kell aggódunk a színészi játék minősége miatt. Bár ebben a részben elég keveset láthattuk, szerintem mindenképpen remek munkát végzett a Peeta-t játsszó Josh Hutcherson is. Egyedül a Gale-t alakító Liam Hemsworth alakításával kapcsolatban tudnék negatívumokat megemlíteni – konkrétan Kristen Stewart-nak több arcmimikája van szerintem, mint ennek a srácnak, és nem igazán éreztem, hogy bármit is visszaadott volna karakterének személyiségéből.

Ami miatt mégis úgy gondolom, hogy nem feltételül fogja mindenki tetszését elnyerni ez a film, az pont azért van, amiért nekem tetszett. Ezzel a részletességgel lelassult a történet, és aki egy pörgős, akciódús mozira fizetett be, könnyen csalódott lehet. Persze, ezzel nem akarom azt mondani, hogy eseménytelen lett a film, mert korántsem az – egyszerűen csak megváltozott az a hangulat, ami az első két részt övezte, és ez csak azoknak lehet kedvező, akik olvasták és szerették a könyvet. Ha valaki nem lapozta még fel Suzanne Collins regényeit,  és csak az első két film szeretete vezéreli be a moziba, az nem feltétlenül azt kapja amit elvár. 

Ez mondjuk szerintem nem feltétlenül baj. Mint írtam, nekem így volt rendben ez az egész, és minden kezdeti ellenérzésemet megcáfolva elégedetten jöttem ki a moziból. Persze, egy kicsivel kevesebb Effie-t, és cserébe egy kicsivel több Haymitch-et el tudtam volna viselni, de ez legyen inkább csak az én kis piti problémám.

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.