Hirdetés

Könyv és film - A nagy Gatsby

|

Baz Luhrmann filmvászonra vitte Fitzgerald könyvét - lássuk, milyen is lett A nagy Gatsby...

Hirdetés

 

Szól a zene, pezsgőt szolgálnak fel kristálypoharakban, csillogó ruhákban táncolnak a nők, habzsolják az életet a férfiak... A boldog békeidők New York-jába kalauzol el minket F. Scott Fitzgerald regénye, A nagy Gatsby, és a belőle készült filmfeldolgozás.

 Jay Gatsby (Leonardi DiCaprio) titokzatos, múltját és kilétét homály fedi - de rendkívül gazdag, és időről időre ismeretlen emberek tömege tölti meg hatalmas kastélyát világraszóló estélyein. Nick Carraway (Tobey Maguire) épp az ő szomszédságában él szerény hajlékában, és az ő elbeszélésében ismerhetjük meg Gatsby-t, akit - mint később megtudjuk - nem a pénze és a hírneve tesz naggyá...

 

 

A nagy Gatsby a remény és a szerelem regénye. Gatsby milliói, estélyei, kastélya, drága ruhái és feltűnő autója nem hiúságból tárul New York elé: a férfi egyetlen célja mindezzel az, hogy visszahódítsa élete szerelmét, a bájos Daisy-t (Carey Mulligan). A nő már évek óta férjes asszony, de Gatsby-t ez sem tartja vissza - nincs az az akadály vagy kihívás, amit meg nem tenne azért, hogy visszahozza a múltat. A Daisy iránt érzett szerelme nem ismer határokat, ő maga pedig nem ismer lehetetlent: a remény és a kitartás vezeti minden tettét.

Gatsby estélyein bepillantást nyerhetünk a két világháború közötti mulatozások pazarló és féktelen világába, a jazzkorszak szépségeibe és árnyoldalaiba. A film nagyon látványosan mutatja be nekünk ezt a világot: a kosztümök, a smink, a berendezési tárgyak mind-mind hitelesek és igényesek. 

 

 

Gatsby szerepét Leonardo DiCaprio kapta meg, és bár az általa megformált szereplő kissé eltért Fitzgerald hősétől, mégis sikerült hitelesen alakítania. A könyv Gatsby-ja sokkal félszegebb, mint amilyet a filmvásznon láthatunk - azonban a könyvben és a filmben megismert karakterek közötti apró eltérések nem mentek a történet rovására, és a címszereplőt nem áldozták fel az eladhatóság oltárán. A szép és felszínes Daisy szerepében Carey Mulligan tündökölt, a színésznő pedig tökéletesen alakította Gatsby szerelmét. Törékeny szépségével olyan volt, mintha maga Fitzgerald teremtette volna, és minden jelenetben sikerült megtartania azt a karaktert, amelyet a könyv olvasói megismerhettek.

Nincs filmfeldolgozás változtatások nélkül, így természetesen A nagy Gatsby sem követi szóról szóra a regényt. Az eltérések azonban nem drasztikusak, és inkább kiegészítik, mint átváltoztatják a történetet - tehát szerencsére a készítőknek sikerült megtalálni azt az egyensúlyt, amellyel nem szakadtak el Fitzgerald művétől, mégis nagyszabású és látványos filmet hoztak létre. A látványosságnál pedig természetesen nem az akciófilmek robbanásaira kell gondolni, hanem arra az igényességre, amivel vászonra vitték a jazzkorszak ruháit, épületeit és estélyeit. 

Összességében A nagy Gatsby igényes feldolgozása lett Fitzgerald halhatatlan regényének, kiváló szereposztással és látványos megjelenítéssel.

 

Történeti hűség: 8/10

Képi megjelenítés: 10/10

Összegezve: 9/10

 

 

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.