Hirdetés

Könyv és film: Harry Potter és a Főnix Rendje

|

Könyvadaptációk menüpontunk elég rég frissült utoljára. Most ezt a hiányosságot pótoljuk a Harry Potter sorozat ötödik részével.

Hirdetés

Korábban már bemutattam nektek az előző négy részt, épp itt az ideje, hogy hosszú kihagyás után lassan a végére érjek a sorozatnak.
Megvallom őszintén, hogy ennél a résznél hangyányi keserű szájízt éreztem a film vége után, mert ugyan a film minőségi lett, de a történet szempontjából egy kifogásolható adaptációval lettünk gazdagabbak. De lássuk először a könyv részleteit!

 

 

Könyv: Harry 15 éves, a nyarat pedig a megszokott helyen, a Privet Drive 4. szám alatt tölti. Egy nap azonban nem várt találkozásban lesz része, amikor őt és unokatestvérét, Dudley-t megtámadja két dementor. Harry megidéz egy patrónust, hogy megvédje magát és a fiút, de ezzel megsérti a törvényt, amely kimondja: kiskorúak nem varázsolhatnak. Az eset után mentőcsapat érkezik Harry-hez, akik magukkal viszik Londonba, Sirius Black Grimmauld téri házába, ami a Főnix Rendjének főhadiszállása.
A varázshasználat miatt végül nem rúgják ki Harry-t a Roxfortból, azonban fegyelmi tárgyaláson kell részt vennie a teljes Wizengamot előtt. A kihallgatók között ott ül maga a mágiaügyi miniszter, Cornelius Caramell is. A fiú szerencséjére az ő védelmében maga Dumbledore áll ki. Végül felmentik a vád alól és visszatérhet a Roxfortba.
A tanév sok meglepetést tartogat számára, nem éppen a kellemesebb fajtából. Minden azzal kezdődik, hogy új sötét varázslatok kivédése tanárt kapnak Dolores Umbridge személyében. Közben Harry-t furcsa látomások gyötrik, de eleinte senki nem veszi komolyan a fiút. Miután megtörténik a baj, Harry-nek okklumenciát kellene tanulni Piton professzortól, de hősünk nem veszi komolyan a feladatot.
Egy újabb látomásban feltűnik Sirius, aki nagy bajban van. Harry és barátai útra kelnek Londonba, de ekkor még nem sejti, hogy amit látott, csak Voldemort aljas trükkje volt. Megkezdődik  a harc a jóslatért…

 

 

Film: A film eleje hűen követi a könyvet. Sőt, az alaptörténet az egész filmben megegyezik a könyvével, azonban a készítők kihagytak néhány fontos szálat, vagy egy másikra fektették a hangsúlyt. Ezek miatt a változtatások miatt éreztem keserű szájízt a film végén, ugyanis a könyvek rajongójaként nem bírtam ésszel felfogni, hogy miért így kellett megvalósítani néhány momentumot.
A filmben csak csekély szerep jut annak a bizonyos jóslatnak, ami a könyvben az egyik legfontosabb okozója a konfliktusoknak. Továbbá kihagytak olyan mozzanatokat is, amit a későbbi epizódokban akár felhasználhattak volna. Az egyik ilyen Mundugus Fletcher karaktere, akinek vigyáznia kellett volna Harry-re a Privet Drive-on a dementorok felbukkanása idején. De a könyv rajongói jogosan foghatják a fejüket az alábbi kihagyások miatt is: Szent Mungó Ispotály mellőzése, Rita Vitrol interjúja, valamint Firenze, a kentaur kihagyása. Tény, hogy egyeseknek ez már-már szőrszálhasogatásnak tűnik, de ha az előző filmekben viszonylag hűek tudtak maradni a könyvhöz, jogosan merült fel a kérdés, hogy itt miért nem?
A film előnyére szolgál viszont az, ahogyan a Voldemort visszatérése körüli eseményeket bemutatják. Harry-t gyakorlatilag az egész mágustársadalom előtt hazugnak nevezik, akit csak Dumbledore használ a saját céljai érdekében. Kellemesen csalódtam az Umbridge féle szálban is, ami könyvben is az egyik kedvencem volt. A hataloméhes, behízelgő stílussal rendelkező minisztériumi dolgozó szerepe nagyon is jól állt Imelda Staunton-nak.

A film egyébként 2007. júliusában került a mozikba és világszerte több mint 900 millió dolláros bevételt hozott. A rendező ezúttal David Yates volt. A főbb szerepekben a jól megszokott színészek játszottak: Daniel Radcliffe, Emma Watson, Rupert Grint, Michael Gambon, Ralph Fiennes és még sokan mások. 

 

Történeti hűség: 6/10
Képi megjelenítés: 9/10

Összesen: 7/10

 

Összegezve: David Yates filmje önálló moziként megállja a helyét, izgalmas perceket okozhat azoknak, akik nem olvasták a könyvet. Azonban a könyv rajongói foghatták a fejüket kifelé jövet a moziból. Ennek ellenére egyszeri megtekintésre tökéletes!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.