Hirdetés

Könyv és film: Harry Potter és a Tűz serlege

|

Tudom, sokan azt hittétek, hogy az adaptáció rovatba már nem kerül új bejegyzés. Megnyugodhattok, hiszen az alábbi kis szösszenettel frissíteném az említett rovat tartalmát.

Hirdetés

J. K. Rowling világáról szinte minden ember hallott már. Ha a könyveket nem is olvasta, valamelyik filmhez biztosan volt szerencséje már minden olvasónknak. Mivel az első három részről már született hasonló bejegyzés, úgy gondoltam érdemes lenne az egész sorozatot górcső alá venni. Nézzük, miben más a negyedik Harry Potter epizód, mint népszerű elődei.

 

Könyv: Harry Pottert rémálomtól gyötrődik. Egy sötét szobában Voldemort, Féregfark, egy Nagini nevű kígyó megölnek valakit, majd Voldemort megbízást ad egy harmadik személynek, akinek az a neve titokban marad. Egy bizonyos, a küldetés Potterral kapcsolatos.
Ébredés után Harry és barátai, Ron és Hermione, útnak indulnak a Kviddics világkupa döntőjére, aminek a záró ünnepségét váratlan esemény rombolja le. Megjelenik egy csapat halálfaló, és valaki az égre küldi a Sötét Jegyet.
Miután hőseink visszatérnek a Roxfortba, Dumbledore igazgató bejelentést tesz. Az iskola egy rendkívül rangos esemény, a Trimágus Tusa házigazdája lesz. A versenyen három iskola vesz részt. A Beauxbatons, a Durmstrang és a Roxfort. Jelentkezni 17 év fölött lehet, ezért is meglepő, hogy a tűz serlege Harry nevét is kidobja a három résztvevő után. Harryt sokan csalónak hiszik, de az igazság az, hogy minden egy jól megtervezett csapda része. Amikor elkezdődnek a próbák Harry nem is sejtheti, hogy az utolsó feladattal közel sem érnek véget a sötét kalandok. Egy olyan személlyel kell szembenéznie, akire csak rémálmaiban gondolt. Voldemort visszatért…
A könyv angolul és magyarul is 2000-ben jelent meg. Magyar nyelvre Tóth Tamás Boldizsár fordította és az Animus kiadó kínálatában látott napvilágot.

 

Film: Mike Newell, a film rendezője megpróbálta megreformálni a Harry Potter sorozatot. Azt hihetnénk, hogy nem volt nehéz dolga, hiszen Chris Columbus kiválóan teremtette meg a Rowling által megálmodott világot. Azonban Newellnek nem volt könnyű dolga, hiszen a Tűz serlege az egész sorozat második legvaskosabb kötete a maga 678 oldalával. De Newell ügyesen megoldotta a problémát és sikerült úgy megvalósítania a filmet, hogy hű maradt Rowling történetéhez, de mégis csempészett bele néhány újdonságot. A fanatikus rajongók természetesen belekötöttek néhány eltérésbe, de ez szinte szőrszálhasogatásnak tűnik.
A 2005 végén bemutatott film 150 millió dollárból készült el. A főbb szerepekben a már jól megszokott színészek köszönnek vissza. Daniel Radcliffe, Rupert Grint, Emma Watson, Robbie Coltrane, Michael Gambon. Az új szereplőket neves angol színészek keltik életre. Rémszem Mordon szerepében Brendan Gleeson, ifjabb Barty Kuporként David Tennant, valamint Voldemort figurájában Ralph Fiennes parádéznak. Rajtuk kívül feltűnik Clémence Poésy, Robert Pattinson és Stanislav Ianevski is.
A bevételi mutatókra sem lehet panasz, hiszen a film minden idők 9. legjobban teljesítő alkotása lett. A bölcsek köve után másodikként, világszerte 892 millió dolláros bevétellel büszkélkedhet.

 

Történeti hűség: 8/10
Képi megjelenítés: 9/10
Összesen: 8/10

 

Összegezve: Mike Newell filmje, minden apró hiányosságától eltekintve egy rendkívül szórakoztató és látványos alkotás lett. Columbus és Cuarón művei után különösnek találhatjuk Newell látásmódját, de az első 10 perc után magával ragad a varázslat és nem is ereszt a zárójelenetig. Harry Potter rajongóknak kötelező!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.