Hirdetés

Könyvajánló - Bíró Szabolcs: Elveszett csillagok

|

Íme a könyv, amitől szeretne az ember újra 13 éves lenni!

Hirdetés

Bíró Szabolcsot főleg történelmi regényeiről ismerhetik a magyar olvasók, és teljesen nem is hagyta maga mögött ezt a műfajt, amikor úgy döntött, hogy a fiatalabb generációk számára is szeretne alkotni valamit. Így megszületett az Elveszett csillagok című ifjúsági regény, amely kiskamaszoknak és -ról szól - tehát pont annak a korosztálynak, amelynek az Egri csillagok is a kötelező olvasmány lehet, ez a könyv pedig szerintem nagyon ügyesen meghozhatja hozzá a kedvet.

Hirdetés

Ha gyermekkori emlékeim nem csalnak, az Egri csillagok az első igazán hosszú a kötelezők sorában, és emiatt könnyen elriasztja a diákokat (mondjuk engem nem, de hát én egy moly voltam már akkor is). Az Elveszett csillagok főszereplője, Zalán Peti azonban kicsit sem ijed meg a vaskos kötettől: azonnal beleveti magát a történetbe. Karakterében mindenki magára ismerhet, aki könyvmoly kiskamaszként mindig is egy kicsit kívülállónak érezte magát. Sőt, a szerző olyan problémákat is megjelenít a könyvben, amely sok korabeli gyermeket érinthet: ilyen például az iskolai zaklatás vagy valamelyik szülő hiánya.

Persze annak ellenére, hogy az író nem félt a gyerekek számára nagyon is valós gondok megjelenítésétől, a mű korántsem a negatív élményekre épít. A történet szerint Peti - egy kis nem várt családi dráma után - izgatottan és kalandra éhesen vág neki a nyárnak, miután lehetősége nyílik rá, hogy Egerben töltse a szünidőt. A tervezett olvasós-tekergős vakáció azonban nem várt izgalmakat is hoz a kisfiú életébe, mikor összebarátkozik Tündével, és ketten nyomozni kezdenek Gárdonyi Géza csak legendákban létező elveszett kézirata-változata után, mely az Egri csillagok eseményeit Bornemissza Gergely helyett egy másik karakter főszereplésével meséli el. A kéziratnak persze hatalmas eszmei értéke van, és a gyerekeken kívül rengetegen szeretnék megtalálni. Pár igencsak rosszarcú ember is… Peti és Tünde nyomozása így hamarosan még annál is nagyobb kalanddá válik, mint ahogyan azt elsőre gondolták.

 

A regény egyébként jó kis marketinget csinál Eger városának: ugyanis szinte minden helyi nevezetességet felvonultat, nekem pedig olvasás közben rögtön kedvem  lett volna vonatra ugrani és végigmenni azokon az utakon, amelyeken Peti csatangolt - és gondolom, nem én vagyok az egyetlen. Külön piros pont a szerzőnek azért, hogy tökéletesen eltalálta a könyv stílusát: érezhetően kiskamaszoknak íródott, de úgy, hogy közben a felnőtt olvasóknak is tökéletes kikapcsolódást nyújtson. Bátran állíthatom, hogy nemtől és kortól függetlenül bárki élvezheti az Elveszett csillagok történetét.

Szóval, kedves Bíró Szabolcs, ezt is megcsináltad! Remélem, két vaskos történelmi regény között azért nem feledkezel meg Zalán Petiről, és írsz neki még pár kalandot!

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.