Hirdetés

Könyvajánló - Dk Richards: Sárkányeszme

|

Sárkányok, félsárkányok, kütyük és harcok is várják az olvasót egy magyar szerző bemutatkozó művében.

Hirdetés

Ha nem is mindegyikre, de sok hazai elsőkönyvesre elmondható, hogy - a 30Y egyik dalát idézve - a "semmi szédítő magasság, semmi rémisztő mélység" kategóriát erősíti. Ez persze nem feltétlenül baj, sőt: kellemesen izgatott várakozást ad, hiszen innen még bármerre vezethet ezeknek a fiatal íróknak az útja, és én tudni akarom, hogy milyen lesz ez az utazás. Azt pedig szívből remélem, hogy helyesen gondolom, amikor megelőlegeztem nekik a bizalmat.

Hirdetés

Dk Richards-nak is megelőlegezem, mert a Sárkányeszme egész kötetéről süt a lelkesedés - és remélem, jól vettem észre, hogy a kitartó munka is. Keményfedeles, illusztrált kiadványról beszélünk, amely bár még kissé egy kissé kiforratlan stílusú történetet rejt, de egy alapvetően reménykedésre okot adó kezdés.

A Sárkányeszme kicsit olyan, mint egy Gyűrűk Ura-fanfictionbe oltott népmese. Tudom, tudom, amatőr dolog minden fantasy-ra ráhúzni a Tolkien-hatást, de azt hiszem kevesen alkotnak ebben a műfajban, akikre ő ne lett volna legalább egy kicsit hatással. A népmesei jelleg érzetétől pedig már a könyv első harmadától nem tudok szabadulni, mert kicsit a "legkisebb fiú elmegy szerencsét próbálni"-hangulata van az egésznek, de így együtt különleges az összhatás.

Üdítőleg hat, hogy a Sárkányeszme sárkányai nem olyan böhöm nagy lények, melyek a Trónok harcából, az Eragonnól - és uram bocsá, az übercuki Így neveld a sárkányod!-ból lehetnek ismerősök - mert bár mi, emberek ezeket a hatalmas és csodálatos lényeket évszázadok óta nem tudjuk megunni, néha azért ennek a fajnak sem árt egy kis vérfrissítés. Dk Rihards pontosan ezzel próbálkozik meg: itt a sárkányok humanoid jellegűek, szilárd lábakon álló társadalommal, a testi erő csodálatára épített életfelfogással és szigorú hagyománytiszteléssel. Leginkább egy középkori lovag és egy Doctor Who-ból ismert Silurian szerelemgyermekének tudnám őket elképzelni. Gherot, a folyton találmányait bütykölő félsárkány pedig - azon túl, hogy az igazi harcos sárkányokból álló fogadott családja méltatlankodást vívja ki ezzel a foglalatossággal - egy-egy jelenetnél egy kis steampunkos beütést is kölcsönöz a regénynek.

A fülszöveg azt ígéri, hogy a Sárkányeszme minden korosztályt megszólít, és azt hiszem, ezt az ígéretet valóban be is tartotta a szerző. A mesés történet 10-től 100 éves korig tényleg bárki számára élvezhető, könnyed, kellemes kikapcsolódást ígérő olvasmány.

Hirdetés

Úgy tűnik, AdBlockert használsz, amivel megakadályozod a reklámok megjelenítését. Amennyiben szeretnéd támogatni a munkánkat, kérjük add hozzá az oldalt a kivételek listájához, vagy támogass minket közvetlenül! További információért kattints!

Engedélyezi, hogy a https://www.puliwood.hu értesítéseket küldjön Önnek a kiemelt hírekről? Az értesítések bármikor kikapcsolhatók a böngésző beállításaiban.